Борисов поиска оставката на шефа на полицията в Габрово

В десетката

Премиерът Бойко Борисов се опита да потуши напрежението в Габрово като поиска оставката на шефа на областната полиция. Борисов е в Дубровник, но оттам нареди Борислав Бончев да си подаде оставката заради размириците от последните две нощи в Габрово. Припомняме, че в четвъртък вечер се стигна до сблъсъци между жандармерията и протестиращи, имаше ранени и арестувани.

Никой не трябва да се заиграва със страховете на хората, а полицията е за това, за да не го допусне, отсече Борисов. И добави, че като се прибере в България ще поиска оставката на шефа на габровската полиция. Това, по думите му, би трябвало да реши проблема.

По-рано и зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обяви, че започва проверка на действията на полицията и намекна, че е имало забавена реакция на униформените и това е довело до ескалация на напрежението.

Бойко Борисов отхвърли обвиненията, че държавата нехае за ромската престъпност. Няма незадържан ром, извършил престъпление, има незадържани българи. От 12 000 души в арестите и затворите – 10 000 са роми, обясни позицията си премиерът.

По-рано вицепремиерът Томислав Дончев разясни, че жандармерията е в Габрово, не за да пази един или друг етнос, а за да пази обществения ред. Той призова хората в Габрово да протестират мирно, за да не се стига до безредици и инциденти. Призивът ми към всички е нека това да се случва по мирен начин, нека това да се случва без да има заплаха за живота и здравето, на който и да е български граждани, каза още Дончев, който е бивш кмет на Габрово.

Tagged