Погнаха за имоти и червения депутат Крум Зарков

В десетката

КПКОНПИ и НАП ще проверяват и червения депутат Крум Зарков. Проверката е възложена от Върховна касационна прокуратура и се базира на публикации в медиите.

Проверката е за произхода на средства за придобиване на недвижимите имоти.  В съобщението се посочва, че сигналът се базира на публикация в „24 часа“ със заглавие: „Зарков купил жилище на пъпа на София за 1107 евро квадрата, платил и дворно място“. В съобщението се посочва, че такав публикация има и в сайта „Топновини“.

Проверката е възложена на КПКОНПИ на основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Комисията ще изисква информация за недвижимите имоти, притежавани от Крум Зарков, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

От проверяваното лице ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

НАП трябва да провери дали при придобиването на имотите е спазено данъчното законодателство и съответствието между декларираните и/или получени доходи.

Припомняме, това е поредната проверка на Антикорупционната комисия за последните дни по случая „Апартаментгейт“. Вчера стана ясно, че в момента се проверяват и имоти, собственост на фирмата „СКАТ“ ООД, която се управлява от бившия вицепремиер и понастоящем депутат и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Заради подадения сигнал лидерът на НФСБ се закани, че щом разбере кой стои зад него, ще заведе дело за клевета. Днес пък той самият насочи журналистите към поредния съмнителен имот, след като преди седмица посъветва премиера да си огледа министрите и сигнализира за две жилища, които министърът на туризма Николина Ангелкова е закупила на съмнително занижени цени.

Tagged