ЕС даде отсрочка за Брекзит до 31 октомври

Европа и Светът

Лидерите на Европейския съюз дадоха на премиера Тереза Мей нов срок за Брекзит – 31 октомври. На продължило 8 часа среднощно заседание в Брюксел евролидерите се договориха за три четири месеца по-дълъг период на отсрочка, отколкото поиска Лондон.

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск това решение ще позволи на Великобритания да излезе от задънената улица по въпроса.

Споразумяхме се за гъвкаво удължаване до 31 октомври, обяви Туск в Туитър. Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери най-доброто възможно решение, допълни той.

Първото отлагане, което Брюксел направи, бе до 12 април, което няма как да бъде изпълнено. Мей ги помоли за открочка до 30 юни.

Великобритания, подчерта той, все пак ще може да напусне по-рано, ако Мей си осигури парламентарно мнозинство в подкрепа за сделката, която сключи с ЕС.

До края на този период Великобритания освен това ще има възможността да отмени изцяло Брекзит, допълни Туск.

След като новата дата бе обявена, френският президент Емануел Макрон коментира, че лидерите са стигнали до „възможно най-добрия компромис“, защото 31 октомври запазва единството на ЕС, дава на Великобритания повече време и запазва „доброто функциониране на ЕС“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че продължителният дебат между лидерите е бил „малко труден“. С типичното си чувство за хумор допълни, че харесва сделката, защото неговият мандат ще свърши в полунощ на 31 октомври и той ще трябва по-рано да напусне евентуален дебат за допълнително отлагане.

Tagged