Кирил Добрев: ЦИК е бухалка в ръцете на Цветанов

Политика

Хора на ДПС и ГЕРБ овладяват ключовите позиции в РИК

ЦИК е превърната в бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов. ГЕРБ и ДПС ще управляващ изборния процес на 26 май с мълчаливото съгласие на „Обединени патриоти“. За това предупреди зам.-председателят на БСП Кирил Добрев и подчерта, че само ако българите гласуват масово, могат да променят порочната схема на управляващите. Той разкри и как работи реално схемата на ГЕРБ чрез промените в Изборния кодекс и чрез решенията на ЦИК, свързани със състава на Районните избирателни комисии. През последния един месец е имало общо 31 консултации на тази тема при областните управители от страната. От въпросните консултации обаче няма никакъв смисъл, защото управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренареди всички РИК, обясни Добрев. В Районните комисии има две позиции, които са ключови – на председателя и на секретаря. Това са позициите, с чиито подписи се признават протоколите за валидни, уточни социалистът.

ЦИК е направила служебно разпределение, обезсмислила е преговорите и служебно е наложила представители на ГЕРБ на ключовите позиции в РИК-овете. Нормално да има най-сериозно присъствие, но към момента партията има 29 председателски места и две секретарски места. Без подпис на ГЕРБ няма да има нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района, подчерта Добрев. БСП, въпреки че е втора политическа сила, има 1 председателско място и 13 секретарски места. БСП присъства в ръководствата на РИК в 14 области, допълни той. Третата политическа сила бяха „Обединени патриоти“, те имат 29 заместник-председателски места или 29 директора на водопади, на атмосферното налягане и хора, които ще гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ едновременно, образно описа ситуацията зам.-председателят на БСП. Ударът, по думите му, е при четвъртата политическа сила – ДПС. Тя има 1 председателско място и 16 секретарски места и това я нарежда на второ място след ГЕРБ като представителство в РИК.

БСП вече е обжалвала във ВАС решенията на ЦИК за 8 области. Добрев съобщи, че вече са отменени решенията за съставите на РИК във Враца и Пловдив. Съдът казва, че във Враца не уважава решението на ЦИК, защото е предпочела икономиста от ДПС пред юриста с доказана практика от БСП. Връща решението на ЦИК за преразглеждане. Ще следим много внимателно решението на ЦИК, който с обикновено мнозинство може да прескочи и ВАС, подчерта Добрев.

Tagged