Бойко Борисов пак щедър: отпусна 50 млн. лева за медицинските сестри

Политика

Премиерът отново развърза кесията и обяви, че кабинетът отпуска допълнителни 50 млн. лева за медицинските сестри. Застана пред медиите заедно с ресорния министър Кирил Ананиев и обясни, че публично казва колко пари ще даде за заплати, „за да не стане така, директорите да ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите“.

Припомняме, че медицинските сестри на два пъти излизаха на национален протест с искане за повишаване на заплатите. А периодично в общински болници сестрите масово подават оставки или заплашват с такива.
Днес, в опит да потуши поредния протест на здравни работници, кабинетът гласува допълнителни 50 милиона лева за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи.

Борисов разпореди на министър Кирил Ананиев да се засили контролът по разпределението на парите, за да бъде сигурен, че те ще отидат по предназначение. После премиерът се опита да обясни как точно трябва да бъдат похарчените допълнителните средства. „Това, което поехме като ангажимент, това да е минималната цена – и особено за тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Това е, за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други специалисти по здравни грижи особено в отдалечените места“, бе разпореждането на премиера. Той нареди на Ананиев да се срещне с тях и да им обясни новата методика.

От своя страна, Ананиев посочи, че ще направи справедлива методика за разпределение на разходите за персонал.

Tagged