И с черния чай може да се отслабва

На доктор

Отдавна са известни полезните свойства на черния чай. Но неотдавна бяха открити негови свойства, които спомагат за свалянето на килограмите и подобряване на работата на чревната микрофлора.

До този извод са достигнали учени от университета в Лос Анжелис, под ръководството на Сюзан Хенинг. Резултатите от техните изследвания са публикувани в научното издание European Journal of Nutrition.

На опитни мишки били приложени различнни висококалорични диети с висока или ниска концентрация на захар и мазнини. След това те били разделение на две групи. На първата добавяли към храната екстракт от зелен, а на втората – от черен чай.

Ефектът се оказал практически аналогичен – след 4 седмици теглото на мишоците и от двете групи достигнало показателите на контролната група, на която била давана нискокалорична храна.

Оказало се, че активните вещества на черния чай стимулират растежа на някои полезни бактерии и потискат микробите, които обичайно обитават червата на по-пълните хора. Именно това помогнало на гризачите да се отърват от излишните си килограми.

Хенинг и колегите й смятат, че аналогичен ефект може да се наблюдава и при хората. Стига да не наблягат много при пиенето на чая на захарта и бисквитите.

Tagged