Заради моралните стандарти: 3 оставки в ГЕРБ

Политика
Делян Добрев напуска като депутат групата на ГЕРБ, зам.-областният управител на София Томи Николов се оттегля заради публикация за имот, а Панайот Рейзи напусна партията, но не и кметския пост в Созопол

Нова вълна от оставки в управляващата партия ГЕРБ – бившият енергиен министър Делян Добрев за втори път напуска като народен представител групата на ГЕРБ заради „фалшива новина”, свързана с медийни публикации за имоти на негови близки.

По-рано днес отново заради публикация в електронно издание за къща, построена върху земеделска земя, оттеглянето си обяви и зам.-областният управител на София Томи Николов.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи, който беше отстранен от поста по обвинение за присвояване на 2 милиона лева, пък се оттегли от ГЕРБ. Общото и в трите съобщения за оставки е, че тримата напуснали спазват моралните стандарти в ГЕРБ.

Делян Добрев подава оставка заради медийни публикации за придобит евтин имот от негови близки в „Манастирски ливади”. Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които „спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения”.

В позиция на неговия кумец Евгени Консулов се казва, че през септември 2016 г. е закупил отстъпено право на строеж. При договорки за изграждането с конкретна фирма имотът е купен и платен по банков път на цена от 650 евро за квадратен метър, което е в пъти над данъчната оценка, подчертава той.

Колегите на Делян Добрев в парламента от ГЕРБ коментираха, че решението му като лично и продиктувано изцяло от морални съображения.

„Това е стандарт в ГЕРБ, който е зададен. При каквито и да било съмнения хората от ГЕРБ постъпват така. Не се случва за първи път, така че не виждам какво е изненадващото. По-голяма изненада щеше да бъде, ако някой от БСП, дали Манол Генов, дали Елена Йончева, дали някой друг, Валери Жаблянов разбрах, че също се проверява от КПКОНПИ и прокуратурата, подаде оставка”, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Томи Николов подава оставка заради медийни публикации, които замесват името му с незаконна покупка и изграждане на къща в с. Сеславци върху земеделски земи. Николов не беше открит за коментар.

Рейзи напуска ГЕРБ заради досъдебното производство срещу него за злоупотреба с 2 млн. лева. С неговата оставка се появи объркване, тъй като по-рано от партийния пресцентър съобщиха, че той се оттегля и от кметския пост. Пред bTV Панайот Рейзи обаче подчерта, че няма за какво да се отказва от кметското място в Созопол и се оттегля само от партията.

„На този етап съм отстранен. Вече съм пуснал жалба, на 16-и ще има второ дело”, изтъкна той. По думите му няма разнобой между него и ГЕРБ.

„Прецених, че по-добре да си подам оставката от партия ГЕРБ и от структурата в Созопол, на която съм председател. Няма смисъл партията да отговаря за моите проблеми”, каза Рейзи.

Tagged