Управляващите блокираха декларацията на президента след КСНС

Политика

Заседанието на КСНС при президента, посветено на корупцията, завърши без резултат, без постигане на съгласие, стана ясно от изявление пред медиите на лидера на БСП Корнелия Нинова. Всички участници в срещата, с изключение на представителите на БСП, са отхвърлили декларацията, предложена от президента Румен Радев.
В нея пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства, но всичко това бе отхвърлено от премиера и управляващите, каза Нинова.

Предложеният от президента текст беше отхвърлен от премиера и от другите политически сили, само аз го подкрепих, подчерта лидерът на БСП.

Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти, на кръгова отбрана – медиите са виновни; тези, които изнасят информация са виновни, каза пред журналистите Корнелия Нинова.
Нашата позиция е промяна на цялото това статукво – искаме нови лица, пълна сила на действие на европейската прокуратура в България, бе категорична Нинова.

Тя добави, че на КСНС е представила три предложения, свързани с промяна на начина на противодействие на корупцията.

Управляващите са се възпротивили на предложението й за поправки или за нов антикорупционен закон. Не се прие да има поправки или нов Антикорупционен закон. Управляващите смятат, че законът е добър и работи и тепърва трябва да му се прави анализ за въздействие, подчерта Нинова.
Борисов не приел идеята на Нинова за изработване на общи правила за избор на двамата европейски прокурори, които ще работят в България.

По отношение на второто ми предложение за процедура за избор на двама прокурори, европейски, които ще работят на територията на България, г-н премиерът арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там, разказа Нинова.

Не е прието и предложението й за промяна в правомощията на прокуратурата и контрол върху действията на Главния прокурор. Беше ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол ще бъдат затормозени съдиите, които имат и без това много работа, каза тя. По думите й на днешния КСНС са се чули мнения, че медиите са виновни и тези, които изнасят информация са виновни, но не и наистина политици, които евентуално са се облагодетелствали от властта.
Нашата позиция е промяна на цялото това статукво. Казах в какви посоки – нов закон, нови лица, които да се борят с корупцията, заяви още Нинова.

На КСНС чух вопъл – отстрелват ни един по един, дайте да се пазим, което за мен е абсурдно!, каза още лидерът на БСП.

Tagged