Пламен Мирянов: Г-н премиер, поканете и мен

В десетката
Управителят на „Артекс“ иска среща с Борисов, каквато той имаше с протестиращите срещу „Златен век“

Управителят на „Артекс“ Пламен Мирянов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоява за среща във връзка с проекта „Златен век“, след като строителството на небостъргача бе спряно именно от Борисов.

Писмото е във връзка с това, че днес премиерът прие част от членовете на Инициативен комитет „Лозенец“, който протестира срещу градежа на „Златен век“ – Никола Вапцаров, Мариан Башур и Войслав Тодоров.

В нея участваха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Поканени бяха и заместникът на Аврамова Валентин Йовев, който има лично касателство по казуса, както и директорът на ДНСК Иван Несторов.

След срещата стана ясно, че в понеделник на „Артекс“ ще бъде връчана заповед за спиране на строежа на небостъргача с мотива, че няма презаверено строително разрешително. Това се случва, след като от ДНСК, както и от Министерство на регионалното развитие и благоустройството в лицето на зам.-министър Валентин Йовев, твърдяха, че градежът няма проблем със същото това разрешително.

Затова и сега Мирянов пише до Борисов, като към писмото е приложена хронологията по реализирането на проекта „Златен век“, която от компанията нееднократно вече изнесоха като данни. Архитектът, който се прочу като организатор на хорото в едно от Седемте рилски езера, заради което си навлече общественият гняв, както и този на екоинспекцията, посочва, че от ИК „Лозенец“ уронват престижа не само на ръководената от него компания, но и на институциите.

„Г-н Премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур, моля Ви поканете и мен“, пише Мирянов.

Ето какво пише още управителят на „Артекс“:

„Според нас хора от Инициативен комитет „Лозенец“ като г-н Мариан Башур, г-н Никола Вапцаров и г-н Войслав Тодоров, посредством една фейсбук страница, няколко протеста и много похабено време и ресурси на администрации и медии, повтарят в купом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции.

ИК „Лозенец“ непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината. Те заблуждават гражданите на София, а в същото време, освен авторитета на АРТЕКС, са опорочени и институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони, и нормативни документи в Република България. 

Доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от Главния архитект на София Здравко Здравков и множеството проверки на органите на ДНСК“.

Tagged