Опозиционерът Яваш е новият кмет на Анкара

Европа и Светът

Новият кмет на Анкара официално вече е кандидатът на опозицията Мансур Яваш, съобщава БНР. Той получи документа от Висшата избирателна комисия, че е избран за градоначалник на турската столица. Вчера искането на Партията на справедливостта и развитието за повторно пълно преброяване на гласовете в 13 от 25 общини в града беше отхвърлено. Така кандидатът на Народнорепубликанската партия, подкрепен и от Добрата партия, спечели с 51% срещу 47 на сто за неговия съперник Мехмед Йозхасеки или разлика от около 124 000 гласа. Щом получи грамотата, Яваш заяви, че ще се старае да работи в полза на всички граждани.

Преди да отпътува за Москва, турският президент Реджеп Ердоган заяви пред журналисти в Истанбул, че нарушенията в града не са отделни, а „цялостни“ и „организирани“. Вчера от Партията на справедливостта и развитието поискаха отмяна на изборите в квартал „Бююкчекмедже“ и пълно преброяване на гласовете във всички други 38 общини на града. Говорителят на управляващата партия Йомер Челик отхвърли коментара на вицепрезидента на Еврокомисията Франс Тимерманс, че възраженията на Партията на справедливостта и развитието са неуважение към избирателния процес. Челик отново подчерта, че става дума за законова процедура за точно отчитане на резултатите от вота.

От опозицията обявиха на пресконференция на обяд, че при преброени над 92% от невалидните бюлетини в Истанбул, преднината на техния кандидат Екрем Имамоглу е почти 16 000 гласа. Вчера той заяви, че с темпото на броене на невалидните гласове, отчитане на всички гласове в Истанбул бил отнело над 200 дни. Той попита реторично как може само в Истанбул да има нарушения, а там, където управляващите печелят – не. Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Мухарем Еркек пък допълни, че всяко ново преброяване унищожава сигурността на вота.

Tagged