КСНС при президента заседава заради „Апартаментгейт“

Политика

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще се проведе днес. Румен Радев свика КСНС заради последните скандали с апартаментите на властта и подозренията за злоупотреба с влияние и власт. Темата на съвета е „Резултати от противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. Началото на заседаниета е обявено за 13 часа.

Разкритията около властимащи, сдобили се с евтини имоти, не спират. Почти всеки ден се появява информация за нови и нови собственици на евтини, но луксозни имоти.

„Апартаментгейт“ доведе до оставката на един министър и двама зам.-министри, Цветан Цветанов напусна парламента, а шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев излезе в дълъг отпуск, докато прокуратурата го проверява. Социологическите проучвания показват, че скандалите с апартаментите сериозно са разклатили доверието в ГЕРБ и са повлияли на личния рейтинг на Бойко Борисов. Доверието в държавността също продължава да потъва към дъното.

КСНС вече обсъжда борбата с корупцията по високите етажи на властта през 2017 година и то на два пъти. Първото заседание се провали, заради отсъствието на членове на съвета. При втория опит участниците стигнаха до заключението, че борбата с корупцията не е на нужното ниво. Разбраха се НС да приеме закон за борба с корупцията.

Консенсус беше постигнат обаче наполовина. Управляващите отхвърлиха предложението на президента антикорупционната комисия да има разследващи функции, а председателят й да се назначава от държавния глава.

Tagged