Борисов скочи на Цветанов: Как можа да кажеш, че няма кой да те накаже!

Политика
Може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, мога да го накажа и аз, обяви премиерът и лидер на ГЕРБ

„Понеже не бях гледал „Панорама”, ми казаха това къде Цветанов… че имаше рожден ден днеска, да му е честит, аз така му го честитих, да го питам – как може да кажеш такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, мога да го накажа и аз. И го наказах с максималната строгост.”

Това обяви премиерът Бойко Борисов в извънредно изявление в Министерския съвет. Повод за извънредното събитие всъщност беше изявлението на президента Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Борисов недоволстваше и от изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Премиерът обясни, че не му харесал начинът на преразказване на случилото се на КСНС, затова решил да направи преразказ и той от неговата си гледна точка.

Припомняме, че Цветан Цветанов подаде оставка като депутат, но запази постовете си като зам.-председател на партия ГЕРБ и като председател на Предизборния щаб.

Според Бойко Борисов обаче това е „максималната строгост”, а по-голяма санкция можела да дойде от партията. „Другото е работа на партията – на Изпълнителната комисия, на симпатизантите. Така че към моите съм изключително строг. Не заставам зад тях и да викам „ние сме…” – айде да не говорим”, коментира премиерът и лидер на ГЕРБ.

Той обясни, че няма да влиза в темата с апартаментите, ако тя не касае партията му.

„Тези, които в ГЕРБ, за които дори имаше съмнение… на г-жа Цачева дори не й позволих да се върне като депутат в парламента за това, че си е избрала апартамент на изкоп. Дори това не й позволих. Нека другите партии или другите институции да решават за себе си. Аз отговарям за тези хора”, каза още Бойко Борисов.

„Колко си заминаха от ГЕРБ! Министър, един, втори, трети зам.-министър. Само по този случай. С’я се проверява от прокуратурата, и другият министър ще си отиде, ако има нарушение”, добави Борисов, визирайки по всяка вероятност министърката на туризма Николина Ангелкова.

Борисов каза, че бил съгласен с идеята на президента за сформиране на анкетна комисия в парламента по случая „апартаментгейт”. И дори разпоредил на депутатите си да предприемат действия в тази посока.

Премиерът обвини Иво Христов – началник на кабинета на президента, за речта на Румен Радев.

Според Борисов, на КСНС се случило едно, а интерпретациите на държавния глава след това били други.

Премиерът изтъкна какви постижения имало правителството в събираемостта, в борбата с контрабандата и т.н. Той изрази недоумението си от изявленията на Корнелия Нинова, че 10 млрд. лв. се крадат на година, при положение че капиталовите разходи на държавата били 5,1 милиарда и се виждало как се харчат те.

Борисов посочи, че брутният вътрешен продукт е рекорден и попита кой бюджет на БСП е бил по-добър.

Той попита и срещу кое статукво се борят от опозицията, при положение че ГЕРБ била партия на 10 години (всъщност е на 12 – б.а.), а БСП била на 115 години.

И докато ГЕРБ управлявала, имало ръст на всичко – заплати, пенсии и т.н. Форуми на президента в чужбина ги организирали български министри и те винаги били успешни, а сега Румен Радев ги обвинявал в корупция, обясни още Бойко Борисов.

Tagged