Фандъкова с остри критики към Цветанов

Политика

И столичният кмет призна, че партията е прекалено зависима от зам.-председателя си в предизборно време

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не спести критики към поведението на Цветан Цветанов около скандала с апартаментите от „Артекс“. Тя опедели оставката му като правилна, но закъсняла и добави, че на негово място би напуснала всички управленски позиции.

Фандъкова направи коментира си пред Нова тв в деня, в който Цветанов обяви официално слогана на ГЕРБ за предстоящите евроизбори. Думите на кметицата, която от години е силна и влиятелна фигура в ГЕРБ, допринесоха за суетнята на репортерите, които отразяваха Цветан Цветанов и предизборното мото. Той, разбира се, отказа да коментира думите на Фандъкова.

Кметицата не скри, че „апартаментгейт“ се е отразил тежко на ГЕРБ и се съгласи с думите на премиера Борисов отреди седмица, че „отвратихме хората“. За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Те вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки, обобщи Фандъкова.

Според нея всички в партията трябва да положат усилия, за да спре кризата на доверие. Това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност. Това е принцип и аз смятам, че е правилен принцип, защото това всъщност е носене на отговорност. В този случай отговорността беше сериозна и призната.

Позицията на Фандъкова съвпада с твърдия тон на вицепремиера Томислав Дончев, който също непряко нападна Цветанов още в началото на сканадала и настоя за оставки и обяснения.

На въпроса защо „от името на морала“ Цветан Цветанов подаде оставка от парламента и дали от името на същия този морал остана в партията, тя отговори: „Моралът не може да бъде различен. Моралът е един и същи. Отново ще кажа, че за мен това, че подаде оставка от политическите позиции, беше правилно, но със сигурност трябва да се дават обяснения на хората. Може би даже беше малко закъсняла реакция. Дълго време нямаше отговор за обществото, но като цяло постъпката беше правилна, но малко закъсняла.“

Причината за оставането му в партията тя отдаде на предстоящите европейски избори. Припомняме, че подобни бяха и думите на Дончев, че Цветанов е важен за структурите и че партията зависи от него, особено в предизборен период.
Вероятно причините са организацията, наближаващите избори. Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички. Ако питате мен дали аз бих постъпила така, аз ще ви кажа не, заключи Фандъкова.

Tagged