Панови ще съдят България в Страсбург заради глобата за недеклариране на имот

В десетката

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съпругата му Елисавета Панова ще съдят България в Страсбург заради глобата, която му бе наложена от Софийския административен съд за недеклариране на имот пред Сметната палата.

Това стана ясно от участие на Панова в предаването „120 минути“. Глобата от 1000 лв. бе наложена с мотива, че Панов бил нарушил действащия към 2017 г. Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, като не подал имуществена декларация пред Сметната палата.

По нейни думи обаче имотът е бил включен в декларацията пред инспектората на Висшия съдебен съвет, както повеляват промените в Закона за съдебната власт.

Панова още коментира апартамента, който е купила от фирмата „Артекс“, преди да се омъжи за Панов. По нейни думи ниската цена на имота е следствие на срива на пазара през 2013 г., когато е сключена сделката, както и на по-голямата първоначална вноска, която е направила.

„465 евро на квадрат са, понеже годината на сключване на сделката е 2013 г. Има достатъчно анализи за състоянието на пазара в интернет за този период. В началото на 2013 е началото на пика на имотната криза. В този период никой не инвестираше в строителство. Хората предпочитаха да влагат спестяванията си в депозити. Банковият сектор се ползва с добър имидж. Това е първият компонент, който играе роля върху цената. Вторият компонент, аз закупих не сграда, аз закупих право на строеж, защото сградата е една картинка, което означава, че аз поемам риск. Следващият момент е с първоначалната вноска. Никой не е готов да даде 50% от цената предварително, а 10 до 30% максимум. Това са факторите за цената”, заяви тя.

Според нея близкото ѝ приятелство със собствениците на фирмата, архитекти Мирянови, които също така са кумове на Панови, не е повлиял. По нейни думи тя се свързала с Мирянова заради личен проблем.

„Аз не се срамувам от познанството си със сем. Мирянови. Построили са едни от най-качествените жилищни сгради през последните 25 г. в София, срамувам се от начина, по който се управлява държавата ни, от тресавището, в което се превърна. Същото това тресавище поглъща и почтените хора вече“, заяви още тя.

Панова още допълни, че не вижда защо съпругът ѝ да се оттегля от поста си.

„Смятате, че трябва да спре да се бори? Не, напротив, трябва да си признаем, че живеем в завладяна държава и просто останалите да изберат дали да продължат да живеят в нея, или да се изправят“, заяви още Панова.

Tagged