Руската армия настъпва в Арктика

Европа и Светът

На спътниковите снимки сградата прилича на масивна звезда с три лъча, в червено, бяло и синьо – цветовете на руското знаме

Далеч отвъд Полярния кръг футуристичен армейски комплекс, оборудван с фитнес и целогодишно с топла вода, обслужва нуждите на арктическите войски на Русия.  Москва построи военната база на отдалечения Котелски остров – част от Новите Сибирски острови в източната част на Арктика – за рекордно кратко време след като Москва осъзна стратегическия и икономически потенциал на своята северна граница.

Тя е романтично наречена „Северна детелина” и може да приюти 250 войници, които имат и специални бели полярни униформи.  „Северната детелина е първото постоянно съоръжение за руските въоръжени сили, където те могат да живеят самостоятелно“ отвъд полярния кръг, коментира Владимир Пасечник, командир на тактическото звено на Северния флот. „Нашите запаси от вода и храна са за една година“, добави той.

На спътниковите снимки сградата прилича на масивна звезда с три лъча, в червено, бяло и синьо – цветовете на руското знаме. Комплексът е предназначен да служи като пример за бъдещите гарнизони на места с екстремни температури.

Мястото някога е било съветска военна база, изоставена като много арктически предни постове в началото на 90-те години на миналия век. Но през 2014 г. президентът Владимир Путин направи региона стратегически приоритет за Русия.

„Когато първите войници са разположени на мястото, те се изправили пред полярни мечки, любопитни за новите си съседи“, споделя Евгений Казиев, командир на разположената в района батарея „Бастион“. „След като се установихме, те се оттеглиха от базата и не ни притесняваха“.

По време на строителната фаза всички материали са спускани от въздух на острова, тъй като старата площадка за кацане не е можела да поеме товарни самолети. Средните годишни температури на острова са около минус 15 градуса по Целзий, като падат под минус 50 през зимата.

„Макар че условията навън са трудни, ние се обличаме топло, а оборудването ни позволява да изпълняваме всички необходими задачи“, отчита вторият в командната верига на базата Ринат Уформанов.

Желаеща да привлече доброволци, руската армия рекламира съвременното съоръжение, в което има маси за тенис и билярд, сауна, кафене и фитнес зала с всякакви тренировъчни съоръжения.

В базата няма интернет или телефон, но войниците разполагат с цялата гореща вода, от която се нуждаят, благодарение на системата за топене на сняг и загряване, разработена за арктически единици, която съхранява до 20 000 кубични метра вода за зимния период.

Докато Северната детелина е първата, такава база, показана на чуждестранни медии, сред ледовете се появяват и други, включително подобен трилистник на архипелага Франц-Йосиф, където се намират 150 войници.

През 2017 г. руските военни обявиха, че са открили 11 нови острова и 6 нови пролива в Арктика.

Русия полага значителни усилия да наложи претенциите си за арктическия шелф, богат на газ и петрол. Въпросът в момента се разглежда от ООН.

Русия е една от петте арктически нации, които заявяват своите претенции в региона. Надпреварата между тях се засилва, тъй като глобалното затопляне отваря нови морски пътища сред ледовете на Арктика, а Москва използва икономическите възможности, като Путин постави за задача на правителството да увеличи товарния трафик през Северния морски път до 80 милиона тона до 2024 година.

Маршрутът може да намали времето за пътуване между Европа и Азия с 40 процента. Той започна да се използва и за търговски цели, след като през 2018 г. голям контейнерен кораб мина по него, за да достави замразена риба от руския Далечен изток до Германия.

Руските енергийни компании „Новатек“ и „Роснефт“ заявиха, че обмислят да използват Северния морски път – известен още като Североизточния проход – за транспортиране на нефт и газ до европейските пазари.

Еколозите са против и предупреждават, че това икономическо безумие ще опустоши деликатните екосистеми в региона, които вече са на ръба на унищожението от промените в климата.

Разрушаването на леда с ледоразбивачи нарушава популациите на тюлените, на които разчитат за храна полярните мечки.

На остров Котелни командир Пасечник обаче смята, че военните вършат своята работа за околната среда, като изчистват ръждясалите останки от съветските бази, замърсили тундрата.

„До 1993 г. петролът се доставяше в метални бъчви и много от тях се натрупаха тук, застрашавайки околната среда,“ посочва той. „Командата реши да почисти.“

Tagged