Уникалната средновековна църква в село Беренде се руши, Банов бездейства

В десетката

Уникалната средновековна църква ”Св. Св. Петър и Павел до драгоманското село Беренде продължава да се руши, изоставена на произвола на времето и природните стихии, а в Министерството на културата нехаят и все така не отпускат необходимите средства за спешната реставрация на безценните й стенописи от XIII – XIV век, сравними само с тези в Боянската църква, заявяват от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Старинната църква се намира на левия бряг на река Нишава в местността „Селище“, датирана е от периода на Второто българско царство и се смята, че е построена по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на 13-ти век. Храмът ”Св. Св. Петър и Павел” е от малките еднокорабни църкви, с една полукръгла апсида и с цилиндричен свод, покрит с каменни плочи. Гробищната църква при с. Беренде е обявена за „народна старина” в „Държавен вестник” още през далечната вече 1927 година. Стенописите в храма – дело на изкусни майстори зографи, са обявени за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Самата църква до с. Беренде, община Драгоман, е декларирана като художествен паметник на културата от НИПК през 1978 г.

За съжаление към днешна дата държавата не прави почти нищо за възстановяването на тази светиня, а състоянието на древната църква и най-вече на стенописите в нея се влошават буквално от ден на ден. От православното младежко сдружение припомнят, че през 2007 година злосторници демонтират и отнасят незнайно къде медния покрив на църквата Св. Св. Петър и Павел”, в резултат от което след всеки дъжд водата започва необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно рушат и съсипват безценните и изкусно изписани средновековни стенописи, които не само че по нищо не отстъпват на тези в прочутата Боянска църква, но и дори са по-стари от тях с няколко десетилетия.

Липсата на охрана в тази българска старина също си казва своето – преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара,като при това повредиха и част от уникалните стенописи в църквата, припомнят от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“. Ако не се предприемат спешни мерки от страна Министерство на културата и НИНКН, стенописите в този средновековен храм с евангелски сцени и с изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св.Св. Константин и Елена, както и на светците воини Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги, които никога не са били професионално реставрирани или консервирани, съвсем скоро ще бъдат съсипани и заличени напълно под пагубното въздействие на влагата и мухъла, предупреждават от православното младежко сдружение.

Нека не забравяме също, че в Член 1. (2) на Закона за културното наследство много ясно и точно е формулирано, че „държавата осигурява закрилата на културното наследство независимо от местонахождението му”, напомнят от  „Православна младеж – Света Петка Търновска“. По тази причина настояваме още тази пролет Министерство на културата да осигури необходимото финансиране за спасяването и консервацията на безценните стенописи в църквата в Беренде художествен паметник на културата от национално значение, категорични са в сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Родолюбивата кауза за спасяването на този по чудо оцелял средновековен храм си струва усилията – църквата ”Св. Св. Петър и Павел” до село Беренде, която е само на 56 км от София, има потенциал да се превърне и в един от най-посещаваните у нас обекти за поклоннически пътувания и културен туризъм, убедени са в младежкото православно сдружение.

Tagged