Избори и в Турция: Ще се бетонира ли Ердоган

Европа и Светът

Изборната битка ще бъде съсредоточена преди всичко върху главните метрополии, най-вече Истанбул, Анкара и Измир

Днес е важен ден за Турция. Гражданите на югоизточната ни съседка са призовани да гласуват за местни органи на властта на фона на тежка икономическа криза. На тези избори се гледа като на тест за популярността на президента Реджеп Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 г.

Силно представяне на местните избори на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще укрепи допълнително доминацията на Ердоган и контрола му над президентството, парламента и местната власт, съобщава АП.

Около 57 милиона избиратели ще се явят пред урните, за да изберат свои представители на местно ниво. За участие са регистрирани 12 политически партии с общо 6588 кандидати.

Гласуването ще протече между 08:00 и 17:00 ч. с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден ще бъде от 07:00 до 16:00 ч.

По силата на конституционна поправка, приета на референдум през 2017 г., създаването на изборни коалиции беше позволено на парламентарни избори, но при местни избори няма такава възможност.

Изборната битка ще бъде съсредоточена преди всичко върху главните метрополии, най-вече Истанбул, Анкара и Измир. Като потвърждение за високия залог там партиите извадиха най-добрите си кандидати за тези градове. Сред тях е и бившият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата ПСР за кандидат-кмет на Истанбул.

Tagged