Елена Йончева: Борисов прави България турска провинция

Политика

„Бойко Борисов и неговото правителство превръщат България в турска провинция. Имаме намеса на турската страна в законодателството на България при изготвянето на промените в Закона за вероизповеданията.“ Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева пред БТВ.

Тя припомни, че на последния КСНС се е стигнало до общо решение да се спре външното  финансиране на българското вероизповедание, но това не се е случило. Тя запозна зрителите с думите на турския външен министър, че турската страна се е намесила в нашето законодателство. В едно от последните му изказвания той казва: „Благодаря на всички съвместни усилия на двете ведомства“, като има предвид българското външно министерство и турския Дианет. „Искаме правителството и г-н Бойко Борисов да кажат- кой и по какви канали, как е въздействал на българските власти, за да бъдат променени нашите закони и Закона за вероизповеданията. Искаме главният прокурор да направи проверка и президентът да наложи вето на този закон“, каза още тя.

Елена Йончева показа нотариалните актове на всички свои имоти, които са обезщетения на земя, която е закупил нейният дядо още преди 1940 година. „Обезщетението за земя, на която е пострена кооперация, не е само за мен, а е за всички членове на моето семейство“, каза Елена Йончева. „Само една къща съм купувала с 300 квадратни метра земя, която променихме отвътре с моя приятел, който е архитект. След това я продадохме и закупихме земя от частни собственици на пазарна цена“, уточни Йончева. 

„Никога не съм имала проблем с моя депутатски имунитет, защото няма от какво да се притеснявам. В момента в който започнахме да показваме далаверите и грабежите на това правителство, те вадят бухалки“, каза Йончева в коментар на декларация на ГЕРБ, в която се казва, че ще бъде първият евродепутат със свален имунитет. Тя припомни, че преди две години е показала с какви корупционни сделки правителството санира в страната, след това Борисов е разпространил чудовищни лъжи по неин адрес. „Знаете, че осъдих Борисов и партия ГЕРБ за тези лъжи“, каза Йончева.

Тя припомни, че после е разкрила проблема с оградата с Турция, заради което Валери Симеонов я е дал на прокуратурата. „После показахме „Кумгейт“, как един областен председател на ГЕРБ е създал феодална структура в община Хасково. Той заведе дело срещу мен заради изнесената корупционна сделка. След това започнахме процес на изсветляване –  какво се случва с българските пътища. Пет фирми, които са редовните печеливши на обществените поръчки извадиха 1000 строителни машини на Цариградско шосе и ми поискаха оставката от парламента“, припомни Йончева.

По думите й проблемът с Цветан Цветанов и „Имотгейт“ е проблем и на всяка община в страната, защото има създадени кланови структури на ГЕРБ. 

Tagged