Цацаров нареди проверка на ДОСТ

В десетката

Повод стана декларацията на партията на Местан, в която иска признаването на турско малцинство

По разпореждане на главния прокурор започва проверка за съответствие на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията и закона за политическите партии, съобщават от пресслужбата на Прокуратурата.

На 26.03.2019 г. е публикувана декларация на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ПП ДОСТ) за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура. Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия.

Въпросната декларация на ДОСТ е „за организиране и провеждане на  национална подписка  с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“ и по-конкретно за признаване на турско малцинство, което обаче е в разрез с Конституцията. От ВМРО също реагираха и обявиха, че са сезирали прокуратурата заради спорния текст.

На снимката: Сотир Цацаров

Tagged