Нинова: Корупцията е държавна политика, разписана в закон

Политика

Скандалът с апартаментите на властта не е поредното петно, което Борисов ще изчисти от костюма си, който вече целият е в петна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, запитана какъв е коментарът й по темата с апартаментите на властта и вярно ли е информацията, че тя е закупила 90 кв. апартамент за над 21 000 лв. на ул. „Боряна“ в столичния квартал “Овча купел“ ,съобщаваБГНЕС. Тя направи своя коментар, след среща с Младежкото обединение на БСП, което е домакин на Балканска лидерска среща, която продължава.

„Този апартамент е закупен преди 19 или 18 години, когато нито съм участвала в политиката, даже не съм имала и идея да участвам в нея, камо ли да бъда председател на БСП. Ситуацията е несравнима. Управляващите днес си купуват апартаменти при тези условия, за които знаете. Отхвърлянето на техния проблем, връщайки 20 години назад в съвсем различна ситуация, при различни цени няма да ги спаси от положението, в което се намират“, обясни тя и добави, че това, което се случва сега е най-добрият синтез на модела „ГЕРБ“.

Според нея това не е просто един изолиран случай за купили едни апартаменти. Това не е просто поредното петно, което г-н Борисов смята, че така ще изчисти от костюма си. Той вече целият е в петна.

„Това е модел, който има поне 3 характеристики. Първата – приемане на закони в услуга на бизнесмени и олигарси, които след това ти връщат тази услуга. Нашата теза е, че корупцията вече е държавна политика, разписана в закон. Цветанов и ГЕРБ приеха закон, който облагодетелства фирмата „Артекс“, които евентуално, след това им се отблагодарява за тази работа. Втората характеристика е политическият рекет като модел на управление. Няколко дни преди да си купи апартаментите, г-н Цветанов е започнал проверка срещу тази фирма, евентуално и като политически натиск. След което, като е купил апартаментите, проверката е приключила, може да сетим как. Третият елемент е, че хората във властта, чрез такива сделки не само си спестяват пари и купуват на занижени цени, а не плащат данъци. В следствие на това държавната хазна е ощетена от тези занижени цени.

„И в същото време преследване на баби за 1,50 лв., защото играят хора, за което им искат касов бон. Съсипване на малки магазинчета с всякакви изисквания – за касови апарати, проверки на НАП, затваряне на магазини, връзка с приходната агенция, която се разпада защото не им работи електронното правителство. Натиск върху бизнеса, натиск върху обикновения човек. 40 лв. на пенсионер великденска добавка, стотици хиляди спестени от тези далавери на управляващите“, заяви Нинова. Според нея това са два свята или онази паралелна държава, за която БСП говори от три години.

„Едното е народът, другото са те. Защо се получава това? Защото се самозабравиха, защото си повярваха, че са недосегаеми, че за тях няма да има правосъдие, че ще управляват вечно. Лечението на това заболяване, когато толкова дълго си във властта и си се самозабравил, е да се махнеш от там, за да изтрезнееш за реалния живот“, допълни Корнелия Нинова.

Tagged