Гръмна пенсионната реформа на ГЕРБ

В десетката

Две правителства на Борисов ощетяват бъдещи пенсионери

Над 31% от хората, които се пенсионират след 1 януари 2019 г., ще бъдат ощетени и с по-малка пенсия. Причината е формула, приета през 2015 г. по време на второто правителство на ГЕРБ с коалиционен партньор АБВ и „довършена“ по предложение на сегашното правителство през миналата година.

Две поредни правителства на ГЕРБ ощетяват пенсионерите, отвърна лидерът на БСП Корнелия Нинова и допълни: „Волята на премиера Е да има ощетени“. Тя показа стенограмите на парламента от 2015 и от 2018 г., когато се приема реформата и припомни, че БСП бе против и имаше свой законопроект, който властта отхвърли.

Никой от властта не спомена да има предложение за промени в КСО, които единствено могат да решат проблема и да даде възможност на бъдещите пенсионери да избират.

„Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито един човек“, обяви министър Бисер Петков след среща вчера при Борисов, на която присъстваха и представители на синдикатите. Той поясни, че с експертите ще продължи разговора, за да бъдело изпълнено поръчението на премиера. Ощетени заради новата пенсионна формула, която изключва доходите преди 2000 г., няма да има, увериха управляващите.

„Волята на премиера е да има ощетени“, коментира Нинова. Тя представи стенограмите от заседания на парламента през 2015 г., когато се приемаше реформата „Калфин“ и припомни, че БСП бе против. Нинова припомни и предизборното обещание на сегашния коалиционен партньор на ГЕРБ – „Обединени патриоти“, минималната пенсия да стане 300 лв., но и това не е изпълнено. Лидерът на социалистите припомни, че и през 2018 г. БСП гласува против предлаганите от управляващите промени в пенсионната система, припомни и предложенията на БСП за алтернативна реформа, които не бяха приети от управляващите. Премиерско-волева или парламентарна република сме, попита Нинова.

Tagged