Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

В десетката

Бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев отива за 11 месеца в затвора. Софийският градски съд обяви късно вчера присъдата си. Гинев, който бе част от второто правителство на Бойко Борисов, е признат за виновен за умишлена безстопанственост. Според магистратите, с действията си той нанесъл щети за над 4 млн. лева на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ и на Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“.

По същото дело ефективна присъда получи и бившият директор на железопътна секция в град Русе Огнян Георгиев. Той бе осъден на 2 и половина години затвор при първоначален общ режим. 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок получи бившият депутат от ДПС Илия Илиев.
Антон Гинев подаде оставка от кабинета на Бойко Борисов през юни 2016 година, след като бе привлечен като обвиняем.

Според прокуратурата в качеството си на директор на НКЖИ през 2007 и 2008 година, Гинев е сключил договори за Възстановяване на отводнителните съоръжение в междугарието Моруница – Бяла с предварително определени дружества в нарушение на Закона за обществените поръчки и на основание на документи с невярно съдържание им е изплатил 4,2 млн. лева, въпреки че дейностите по договор не са били изпълнени.

Адвокатите на Гинев и останалите двама подсъдими обявиха, че ще обжалват присъдата пред апелативния съд.

Tagged