Каменаров оздравя, но се разболя съдия по делото му

В десетката

За седми път бе отложено делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране след употреба на алкохол, въпреки че той се яви в съдебната зала на днешното заседание. Този път обаче се е разболяла съдия от тричленния състав. А това е абсолютна процесуална пречка да бъде даден ход на делото, тъй като в наказателния процес не може да бъде променян съдебният състав.

Каменаров обжалва на втора и последна инстанция в Софийския градски съд (СГС) присъдата от година и 6 месеца условно лишаване от свобода за шофиране след употреба на алкохол през 2016 г. Той вече даде показания пред съда, с които оспори редовността на лабораторното изследване на кръвната проба, заради което бе призована за разпит пред съда лекарката от УМБАЛ „Света Ана“ Росица Иванова. На миналото заседание на 18 февруари лекарката се яви, но тогава отсъстваше Каменаров с представен болничен лист за дните от 14 до 20 февруари и разпитът не се състоя поради неговото желание да присъства.

Драмите съпътсващи това дело станаха зрелищни, след като в един от дните от болничния лист – на 19 февруари, той бе видян в телевизионните новини да присъства на събитие в Брюксел. Днес Каменаров напусна бързо Съдебната палата с адвоката си и не се спря при журналистите.

Значението на този процес е многопосочно извън чисто юридическата му същина, защого, ако СГС потвърди осъждането му, макар и условно, той ще изпадне в несъвместимост с длъжността генерален директор на БНТ, и ще трябва преждевременно да напусне поста.

Делото ще продължи на 26 март.

Tagged