Проф. Байкова: Гответе с олио, в зехтина има химикали

Вкусно

Органични разтворители 11 пъти над нормата са открити в две от общо 13 изследвани марки зехтин. Данните от лабораторните анализи на „Активни потребители“ бяха представени от водещата на „Чети етикета“ по Би Ти Ви Биляна Гавазова, а диетологът проф. Донка Байкова обясни, че при такава концентрация на химикали има риск за здравето. Затова тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.

„Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало само да е маслен екстракт на маслини. Това е в т.нар. рафинирани масла, при които са допустими химически агенти и висока температура, докато при студено пресованите зехтини, ако има химикали, е имитиращ продукт“, коментира специалистът по здравословно хранене.

„Екстра върджин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве“, предупреди проф. Байкова. „За салати използвайте зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

Tagged