Прокуратурата удължава проверката по „Ало, Банов съм“

В десетката

Вицепремиерът Томислав Дончев e изпратил допълнителни документи до обвинението

Проверката по случая „Ало, Банов съм“ се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разследването по случая „Ало, Банов съм“.

Миналата седмица наблюдаващият прокурор от Спецпрокуратурата, който извършва предварителната проверка по случая, съобщил, че всички действия по нея са приключили. Взети са писмени обяснения, проучени са документи, както и аудиозаписът, който беше разпространен. Готова е и експертната справка. В сряда обаче до главния прокурор е постъпило писмо от вицепремиера Томислав Дончев, с което той го уведомява, че е извършвал собствена проверка по този случай, изискал е документи от различни министерства и ги е изпратил до Сотир Цацаров. Те са в значителен обем и са препратени на наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура.

„Не можем да коментираме в какво качество, защо и в рамките на какви правомощия вицепремиерът е извършвал проверка, но така или иначе, тези документи са изпратени и трябва да има допълнителен правен анализ“, каза още Румяна Арнаудова.

Министърът на културата Боил Банов коментира, че се чувствал спокоен по отношение на сигнала на Елена Йончева. „Нормално е в началото да реагирам нервно, тъй като бях засегнат несправедливо. След като мине проверката, ще направя необходимите действия, които законът ми позволява“, допълни министър Банов. Той допълни, че интересите на БСП не го интересували.

На 30 януари депутатът от „БСП за България“ Елена Йончева изнесе скандални данни за ремонта на столичното Ларго, които уличават в нарушения министъра на културата Боил Банов. Заради негово телефонно обаждане аферата бе наречена от медиите „Ало, Банов“. Тогава прокуратурата започна проверка по случая.

Tagged