Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец

В десетката

Издирваните бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви са арестувани в жилището на българин в испанското градче Кабрера де Мар до Барселона, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

След спецакция в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив в края на август 2018 г. Вълчо Кузманов Арабаджиев, както е името на Ветко по паспорт, и съпругата му Маринела бяха обвинени задочно за укриването на данъци за близо 9 млн.лв., свързани само с две от фирмите на фамилията – „Захарен комбинат Пловдив“ АД и „Виктория груп корпорейшън“ ЕООД. Арабаджиеви бяха обявени за издирване чрез Интерпол и чрез европейска заповед за арест. 21-годишният им син Вълчо и две счетоводителки бяха арестувани у нас. Арабаджиев-младши е обвинен в пране на пари, а Ромелия Кирилова и Елена Караянева получиха обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни измами.

Освен европейската заповед за арест, спецпрокуратурата е издала и европейска заповед за разследване.

В 8,45 ч. на 7 март 2019 г. два екипа на испанските съдебни власти са влезли в жилище в Кабрера де мар, ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, съобщи още Арнаудова. Влизането в имота е станало по 2 основания – искане от българските власти за претърсване на имота и искане от швейцарските власти за задържането на Семерджиев. Арнаудова отказа да съобщи защо Швейцария издирва Семерджиев. В жилището, на място били установени издирваните с европейска заповед за арест Ветко и Маринела Арабаджиеви. Българската прокуратура веднага е била уведомена за арестуването им. Претърсването на имота продължи целия ден. Все още няма информация какви вещи са били открити в жилището.

Оттук нататък процедурата ще бъде аналогична, както при заловените във Франция преди няколко месеца Николай и Евгения Баневи. Българската прокуратура ще преведе на испански европейската заповед за арест и ще я изпрати на съда в Испания, който ще реши дали да екстрадира Арабаджиеви. „Всичко зависи от испанските съдебни власти. Ако Арабаджиеви дадат съгласието си за връщането им в България, това може да бъде решено в рамките на половин месец“, обясни Арнаудова. В 10-дневен срок пък става фактическото предаване на лицата. Ако не се съгласят да бъдат екстрадирани, ще има екстрадиционни дела в Испания и минаването им през всички съдебни ще продължи няколко месеца.

При екстрадирането на български граждани, веднага след пристигането им на територията на България те биват задържани до 72 часа, след което прокуратурата внася искане в съда за налагането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Арабаджиев-младши няколко пъти поиска от съда да излезе от ареста с по-лека мярка за неотклонение, но получи откази. Според разследването, Вълчо многократно е излизал и влизал в страната за продължителен период от време и тук като участник в управителното тяло на фирми е извършвал служебни дейности, което показва, че е запознат с бизнеса на родителите си. Той е подписал 8 пълномощни, с които е дал на различни хора широки пълномощия пред различни банки. Организираната престъпна група е действала в усложнена схема за укриване на данъци, твърдят разследващите. Според защитата на Вълчо, той не бил наясно, че откритите в 3 банкови касети на негово име 2,5 млн.евро са придобити от родителите му чрез евентуална престъпна дейност. Вълчо е завършил колеж в Швейцария и преди да бъде арестуван учеше право в Лондон. Според прокуратурата организираната престъпна група за данъчни престъпления е действала от 2013 г. до 2018 г.

Tagged