БСП пита: Поиска ли Борисов гаранции от ЕК за „Турски поток“

Политика

Българското правителство поискало ли е категорични гаранции от Европейската комисия, че участието ни в „Турски поток“ няма да повтори съдбата на „Южен поток“.

Този въпрос отправи към управляващите лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите настояват за бърз и ясен отговор от премиера Бойко Борисов. Какво е официалното становище на ЕК по темата с „Турски поток“, е въпросът на БСП. А ако все още няма такова, българското правителство в най-кратки срокове да предприеме стъпки по изясняването му, искат от левицата.

Корнелия Нинова припомни думите на руския премиер Дмитрий Медведев, че Москва няма да се ангажира с българско участие в газопровода, докато не получи категорични гаранции, че ЕК няма да попречи на проекта. Ако България не получи такива гаранции, значи правителството все още е на етап добри пожелания и предизборен пиар, подчерта Нинова. Сега Бойко Борисов е на ход, добави лидерът на БСП. Социалистите очакват също правителството да предприеме конкретни мерки и по изграждането на хъб „Балкан“. И да изясни позицията на Европа и на Русия по проекта. Особено след думите на шефа на „Газпром“ Алексей Милер от днес, че руската газова компания няма никакви планове за се ангажира с хъб „Балкан“.

От БСП подкрепят както участието на България в „Турски поток“, така и изграждането на хъб „Балкан“. Партията винаги е твърдяла, че отношенията между Русия и България са от стратегическо значение за страната ни, подчерта Корнелия Нинова. И припомни, че преди 10 години Бойко Борисов нарече АЕЦ „Белене“ „гьол“, а вчера го оцени като стратегически проект от национално значение. Правителството, добави Нинова, загуби 10 години, докато узрее за това какъв е реалният национален интерес от отношенията ни с Русия.

Tagged