Корнелия Нинова лобирала за Лаура Кьовеши

Политика

Лидерът на БСП Корнелия Нинова тайно лобира за подкрепа на кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, твърди Офнюз.

Tова е поредната гореща тема, по която все по-ясно личи разминаване между позициите на социалистите на европейско и на местно ниво.

До момента нито БСП, нито ГЕРБ официално са коментирали чия кандидатура подкрепят – на бившия антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши, на французина Жан Франсоа Бонер или на германеца Андрес Ритер. От публикации в чужди медии стана ясно само, че на правителствено ниво България не е подкрепила Кьовеши, макар тя да е убедителният фаворит на експертите юристи, избрали късата листа от тримата кандидати, както и на двете ресорни комисии в Европейския парламент.

Макар и завоалирано, Нинова за пръв път сама намекнала, че именно румънката е нейният фаворит, по време на среща с леви лидери от страните от Вишеградската четворка в Чехия. Тя заявила пред колегите си, че „най-доказалият се на практика професионалист трябва да оглави европейската прокуратура“. Думите ѝ препращат именно към кандидатурата на Кьовеши, която е смятана за най-опитния кандидат в борбата с корупцията. По традиция Нинова редовно посещава срещата на левите лидери от Вишеградската четворка заради сходните позиции по ключови теми, припомнят запознати. На последната среща в Чехия темата за европейската прокуратура не е присъствала в дневния ред, а била повдигната именно от председателя на БСП.

Кандидатурата на Лаура Кьовеши спечели общественото мнение заради солидната биография и впечатляващите резултати на румънската DNА (антикорупционна агенция), чийто ръководител бе в продължение на години. В лявото политическо семейство на ПЕС обаче отношението към румънката изглежда не е еднозначно. За това говори и фактът, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев пропусна гласуването на кандидатурите в ЕП, като официалната причина бе политически ангажимент в ПЕС. Георги Пирински (БСП/ПЕС) пък даде ясно да се разбере, че не е подкрепил Кьовеши. Той обяви в интервю за БНТ, че тя е „зависима“ политически и от службите, действа агресивно и показно.

Бившата ръководителка на DNA разгневи с акциите си румънските социалисти, част от които бяха лично потърпевши. Вероятно затова те срещат съпричастност в ПЕС и засега евролевицата няма единна позиция кого подкрепя за европейски главен прокурор.

Tagged