Скандално! Гей брошура се озова погрешка в училищата

В десетката

Съвети как хомосексуални мъже да се предпазват от СПИН са разпространявани сред ученици в 5 области

От седмица министерствата на здравеопазването и образованието „правят всичко възможно“, за да изтеглят от училища в страната гей брошура със съвети за предпазване от СПИН. Здравният министър Кирил Ананиев нарече случката провокация и обеща наказания.

По-рано вчера Би Ти Ви излъчи репортаж, от който стана ясно, че в езиковата гимназия в Ямбол е разпространена брошурата „Любов без последствия“ на беседа за полово предаваните болести пред деца от осми клас. Беседата е изнесена от служител на регионалната здравна инспекция. Брошурата обаче е предназначена за кабинетите за безплатно и анонимно изследване за СПИН към РЗИ и е насочена към хомосексуални мъже. В нея са описани полово предаваните болести и начините за предпазване, има и снимки на хомосексуални двойки в еротични пози.

„Това е провокация, която ще се разследва“, закани се Кирил Ананиев, а от думите му стана ясно, че брошурата е разпространявана в училища в Хасково, Кърджали, Монтана, Видин и Ямбол, като решенията се взети самостоятелно от местните РЗИ. Брошурите са били складирани в здравните инспекции и според министъра на образованието Красимир Вълчев са стигнали до училищата през медицинските специалисти в училищните здравни кабинети, но след решение на служители от инспекциите да бъдат насочени към училищата. Пред Би Ти Ви директорът на езиковата гимназия Йордан Милков обясни: „Как може да забраняваме нещо, което предварително са го одобрили! Отзад на самата брошура има надпис „Министерството на здравеопазването“, подписано. Те са минали през утвърждаване, минали са през съответния контрол на министерствата, пристигнали са по официален ред чрез институции и когато картинката се оказва неадекватна или провокативна, започваме с писма…”

„От здравното министерство ни ги изпратиха и ги получихме с много други дипляни. Единственото, което пишеше за тях, беше МСМ, което ние после разчетохме. След като стана скандалът, разбрахме, че това е „мъже, правещи секс с мъже“… Истината е, че когато видях, и аз бях скандализирана, снимките са абсолютно непристойни за такава публика“, смята и директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева.

Според изнеслата беседата в училището д-р Румяна Русева обаче проблемът не е голям. „Не мисля,че има нещо скандално. Децата знаят много и дори на малка възраст си позволяват много неща… Аз мисля, че съдържанието на тази брошура е като на всички други, които аз разпространявам”, обяснява тя.

Брошурите са стигнали и до математическата гимназия в града, но нейният директор Евгений Иванов ги унищожил. „В една от брошурите, която беше озаглавена „Игра за напреднали“, се описваше как правилно трябва да правят орален секс… Аз съм ги прибрал и нещо повече – аз ги изгорих“, обясни той пред Би Ти Ви.

„Всички, допуснали разпространението им сред децата, ще бъдат наказани, те не са предназначени за ученици“, зарече се Ананиев.

„Брошурата „Любов без последствия“ е част от здравнообразователната програма, която се финансира по линията на Глобалния фонд на ООН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 и началото на 2017 г. Тя е насочена към целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже)“, обясни здравният министър. Тя се праща до РЗИ, в които са и кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН .

„Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в кабинетите за изследване на СПИН, поради което, след като преди седмица получихме информация, че се разпространява в учебни заведения, съвместно с МОН веднага разпоредихме изтеглянето ѝ от училищата, за да не достига до децата“, поясни още министърът на здравеопазването.

Tagged