Прокуратурата нехае кой е изял суджука на Борисов

В десетката
Поведението на държавното обвинение няма обяснение, тъй като става дума за предмета на престъплението

Прокуратурата не ще и да знае къде са тоновете суджук, които бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е искал от името на премиера Бойко Борисов, стана ясно на съдебно заседание в сряда. Поведението на държавното обвинение няма обяснение, тъй като става дума за предмета на престъплението.

Мартинов е подсъдим само за изнудване, тъй като останалите му 5 обвинения отпаднаха. В обвинителния акт се посочва, че от януари 2012 до януари 2013 г. в Добрич той е изнудвал Антон Проданов да му предостави 4 т суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма. Според прокуратурата твърдял, че иска колбасите, за да ги занесе на премиера Бойко Борисов и други „високи хора“ в ГЕРБ. Още при избухването на скандала Борисов отрече да е получавал деликатесите, а главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че нито един суджук не е стигнал до министър-председателя.

Държавното обвинение обаче странно изобщо не се интересува кой е получил суджука и какво е направил с него. „Няма информация“ къде са отишли суджуците, след като са предадени на Живко Мартинов, заяви наблюдаващият прокурор по делото Петър Белчев пред журналисти в спецсъда. „Предметът на обвинението е за изнудване, а не кой се е облагодетелствал по веригата“, посочи още той и допълни, че дори премиерът не е разпитван, което също е много странно. Прокурорът отказа да разкрие и кои са другите „високи хора“ в ГЕРБ.

Адвокатът на подсъдимия – Христо Ботев, заяви, че може да поиска в хода на делото Борисов да бъде разпитан. Той изрази недоумение как прокуратурата твърди в обвинителния акт, че е използвано името на премиера, а не е установила дали колбасите са стигнали до него.

Потърпевшият Антон Проданов се оплака, че има „абсолютна репресия“ срещу него и свидетели. „Нямам бизнес вече, просто приключи – актове, запори, затваряне на цех“, заяви той. Като граждански ищец Проданов иска да получи 36 168 лв. – толкова е бил ощетен със суджуците и филетата. Подсъдимият отрече да е изнудвал някого. На 9 април започва разпитът на свидетелите.

На снимката: Живко Мартинов

Tagged