Обясниха как Вълка от София прибрал 100 милиона евро

В десетката
Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути
Международна банда за киберпрестъпления, спечелила 100 милиона евро, бе разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи. Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и бинарни опции. При тях има два варианта – например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си. Жертвите на групата винаги губели. Това обясни в ефира на БТВ началникът отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.За лидер на групата е задържан израелецът Гал Барак, станал известен като Вълка от София. Той е бил арестуван и чака екстрадиция.

„Тази търговия до крайни клиенти беше забранена от ЕС заради много измами. Подобна група, извършваща такива измами беше разбита и у нас в края на октомври. В България има достатъчно хора, които владеят езици и участват в кол центрове, които имат за цел поддръжка на определени услуги“, разкри той

„Това бе съвместна операция между австрийските, германските и българските служби. Става въпрос за 100 милиона евро. Първата операция си е била изцяло на българските служби. Претърсени бяха над 40 адреса, два кол центъра на територията на София. Тези схеми са много популярни в целия свят. Това накара Европейският орган за контрол на хазарта да забрани залагането на бинарни опции. Едно кибер престъпление се извършва на териториите на много държави и благодарение на сътрудничеството между службите на Той предупреди още, че нарастват и т.нар. нежни измами. И даде пример с българка, дала 70 000 лева на мним генерал от чужбина.

Tagged