ГЕРБ мълчи подкрепя ли Кьовеши

Политика

За БСП румънката е зависима, агресивна и показна

Двама евродепутати – Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП и Георги Пирински от БСП/ПЕС – гостуваха в сутрешния блок на БНТ, за да обяснят защо представителите ни в Европейския парламент не са подкрепили румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

Кандидатурата на бившия ръководител на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) бе категорично предпочетена от европейски топ юристи и препоръчана за главуване от ЕП и Съвета на ЕС. В парламента тя също срещна най-висока подкрепа, но не получи убедителна политическа подкрепа от Съвета. Там България е била сред страните, които са гласували срещу Кьовеши, стана ясно от публикация на „Файненшъл таймс“. В същото време няма данни който и да е от българските евродепутати от двете ресорни комисии да е подкрепил румънката при гласуването в ЕП.

В студиото на БНТ Емил Радев така и не даде отговор коя кандидатура би предпочел. Радев е единственият български евродепутат, присъствал по време на вота в Комисията по граждански свободи. Той обаче е заместник-член на комисията и не е имал право на глас, защото не е упълномощен да гласува вместо някой от колегите си.

И трите кандидатути имат качествата. И тримата имат огромен опит, каза той.

Вместо да отговори кого би подкрепил лично и каква е позицията на ГЕРБ, Радев се впусна да обяснява колко важна ще е функцията на европейския главен прокурор. Попитан повторно кого подкрепя, той отново не посочи избора си:

„Така или иначе, това беше една тайна процедура и в гласуването в Корепер, и в Европейския парламент. Ние направихме всичко възможно не координаторите да вземат на тъмно решения, а да се гласува в комисиите. Така или иначе, резултатите са факт. Европейският парламент даде предпочитанията си, макар и с малко.

– Водещ: Вашето предпочитание?

Така или иначе, и тримата кандидати ставаха, но може би германският не беше толкова убедителен, колкото г-жа Кьовеши и г-н Бонер. Така или иначе, имаме решение (на комисиите в ЕП – б.р.). Оттук нататък ще се водят преговори и се надяваме в скоро време да имаме назначен европейски главен прокурор.“

Георги Пирински не даде директен отговор как е гласувал, но отговорът му бе красноречив. Той посочи, че кандидатурата на франзуцина Жан Франсоа Бонер има три съществени предимства:

„Първото е, че тя е освободена от сянката на политическа зависимост.

Пирински заяви, че за Лаура Кьовеши има подозрение, че тя е политическо назначение на бившия румънски президент Траян Басеску.

„Вторият момент, който силно смущава, са тези данни за връзки със службите и ползване на информация от подслушани разговори във връзка с едни или други случаи. Създаде се впечатлението, че тя много агресивно използва функцията си на главен прокурор, захранвана именно от такава информация.

Третият момент, който е смущаващ, и това не са мои наблюдения – имаше преди година коментар на Би Би Си, който точно това изтъкваше – че някои хора разглеждат Кьовеши като важен фактор в борбата с корупцията, но има и обратно мнение – за една много надхвърлена власт. Затова третият момент, който исках да спомена, е склонността към показност. Имаше случаи, в които кмет на даден град го зивличат от ресторанта да го арестуват. Бивш министър на труда го закопчават с белезници на публично място, пък след това се оказва, че не бил виновен.“

 

Tagged