51 са заразените с морбили

На доктор

Умуват въвеждане на още една имунизация срещу коклюш

Заразените с морбили вече са 51 души. От тях само трима са с непълна имунизация, останалите не са били ваксинирани, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той припомни, че първата ваксина против морбили, паротит и рубеола се прави на 13-месечни бебета. Не водете в чужбина бебета под тази възраст, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Тодор Кантарджиев.

В момента у нас не може да се говори за епидемия. Най-големият брой заболели – 40, е в Благоевградска област, 7 в София град, 3 случая в София-област и във Варна един. Всичките 7 хоспитализирани с морбили в Инфекциозната болница „Проф. Иван Киров“ в София са със средна и тежка форма на заболяването, обяви директорът на лечебното заведение проф. д-р Татяна Червенякова. Най-възрастният пациент е жена на 37 г., а най-малкият – бебе на 5 месеца. Обрив, висока температура, конюнктивит са сред симптомите на заболяването, чиито усложнения може да се пневмония, енцефалит, дори слепота.

Всяко съмнение за морбили се потвърждава в Референтната лаборатория на НЦЗПБ, припомни проф. Кантарджиев.

Трета година в европейските страни, в това число и в съседните на България Румъния, Гърция, Македония и Сърбия, са регистрирани епидемии от морбили, има смъртни случаи. Доказано е, че епидемиите избухват заради липса на имунизации. У нас през 2016 г. е регистриран 1 случай, през 2017 г. – 165, а през м.г. – 13, припомни доц. Кунчев.

Районните здравни инспекции в страната през 2018 г. са съставили 112 акта на родители, които не са имунизирали децата си според изискванията на Националния имунизационен календар. Припомняме, че глобата е от 50 до 100 лв. Нашата работа е да обясним на родителите защо е добре да имунизират децата си, не разчитаме на глобите, коментира държавният здравен инспектор.

При 2,2 млн. ваксинации през 2018 г. са съобщени 108 нежелани реакции, повечето от които са т.нар. преходни – повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината.

Намаляване от 4 на 3 приема на ваксината против туберкулоза, увеличаване с един приема на ваксина срещу коклюш, както и въвеждане на препоръчителна ваксина срещу варицела, обсъждат специалистите. Предстои след консенсус промените да бъдат въведени в Националния имунизационен календар.

Tagged