Откриха коя диета удължава живота

На доктор

Специалистите препоръчват не само да се намали приемът на протеини, но и да се увеличи консумацията на въглехидрати

Нископротеиновата високовъглехидратна диета удължава живота и поддържа здравето на мозъка, сочат резултатите от проучване, цитирани от ЮПИ.

„Отдавна знаем, че по-малкият прием на храна удължава живота“, заяви ръководителят на проекта Кристофър Прауд от Южноавстралийския институт за здравни и медицински изследвания. И добави: „Преди известно време стана ясно, че голямата консумация на протеини съкращава живота, а сега вече знаем каква е причината за това.“ Експертът поясни, че прекалено големият прием на протеини може да ускори протеиновия синтез и да доведе до поява на дефектни протеини, които са свързани с риск от преждевременна смърт.

Учените тествали хипотезата си, като подложили плодови мушици и червеи на високопротеинова диета. „Тъй като тази връзка бе установена у хората, получените резултати всъщност показват как по-малката консумация на протеини може да удължи живота ни“, отбеляза Прауд. Специалистът препоръчва не само да се намали приемът на протеини, но и да се увеличи консумацията на въглехидрати, които дълго време имаха лоша слава и бяха свързвани с нездравословното хранене. „Ключът е в баланса и познаването на различията между „добри“ и „лоши“ въглехидрати“, уточни Прауд.

Неотдавнашно проучване показа, че диетите, включващи значителен прием на „добри“ въглехидрати и храни с голямо съдържание на фибри, намаляват с 24% риска от колоректален рак, коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет тип 2.

„Някои въглехидрати като тези в плодовете и зеленчуците са свързани с най-големи ползи за здравето. Консумацията им е сходна с традиционната средиземноморска диета“, увери още Прауд.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Tagged