понеделник, август 08, 2022
Home > Европа и Светът > Руската държавна телевизия изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази с ядрен удар (видео)

Руската държавна телевизия изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази с ядрен удар (видео)

Европа и Светът

Кремъл отказа коментар и оправда президента: Путин не е назовавал държава

Руската държавна телевизия изброи обекти на американската армия, които Москва може да вземе на прицел в случай на ядрен удар, и заяви, че разработвана от Русия свръхзвукова ракета би могла да ги порази за по-малко от пет минути, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Сред мишените са Пентагонът и президентската резиденция в Кемп Дейвид, щата Мериленд.

Репортажът, необичаен дори за понякога войнствените стандарти на руската държавна телевизия, беше излъчен снощи, дни след като руският президент Владимир Путин каза, че Москва е готова във военно отношение за ситуация, подобна на кубинската ракетна криза, ако САЩ искат това, отбелязва Ройтерс.

Телевизионният водещ показа карта на САЩ и посочи няколко цели, които по думите му Русия би желала да порази в случай на ядрена война.

Сред мишените, описани като американски президентски или военни командни центрове, бяха също така армейският тренировъчен център „Форт Ричи“ в Мериленд, затворен през 1998 г., военновъздушната база „Маккелън“ в Калифорния, затворена през 2001 г., и военноморската комуникационна база „Джим Крийк“ в щата Вашингтон.

Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов, който е близък до Кремъл, каза, че разработваната от Русия свръхзвукова ракета „Циркон“ може да порази целите за по-малко от пет минути, ако бъде изстреляна от руски подводници.

Какво каза Кремъл след ТВ предаването

Когато руският президент Владимир Путин говори в своето послание до Федералното събрание за готовността на Москва за огледален отговор, ако САЩ разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа, не спомена нито една географска точка, към която да бъдат насочени руските ракети. Това заяви пред журналисти от прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Президентът каза, че ако нашата страна е застрашена, и в близост до нейните граници бъдат поставени ракети със среден и по-малък обсег, насочени към нас, ние ще трябва да отговорим огледално и в същото време да насочим нашите ракети не само към пусковите установки, но също така и към териториите, където се взимат решенията. Моля ви да обърнете внимание, че президентът не е посочил нито една географска точка във връзка с това“, напомни представителят на Кремъл. Така той отговори на въпрос как ще коментира историята от 24 февруари по ТВ канал „Русия-1“, в която телевизионните журналисти предположиха какви конкретни цели в САЩ могат да ударят руските ракети. Песков отказа да коментира съдържанието на телевизионното предаване. „Ние никога не се намесваме и не можем да се намесваме в редакционната политика на нашите телевизионни канали, дори държавните. В този случай въпросът може да бъде адресиран директно до телевизионния канал“, добави той.

В изявлението си пред Федералното събрание обаче Путин каза следното: „Русия ще насочи оръжия не само към страни, в които САЩ ще разположат ракети със среден и по-малък обсег, но и към самите САЩ в случай на заплаха“.

Tagged