Йончева брани десните партии извън парламента

Политика

Социалистката подкрепя „сините“ за машинното гласуване

„Ние не искаме отстъпки от ГЕРБ, а настояваме за спазване на закона. От спазването на закона интерес има не само БСП, а и тези партии, които не са представени в парламента, десните партии“. Това заяви пред БСТВ говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева.

Тя подчерта, че става въпрос за спазване на изборния закон в частта му за осигуряване на възможност за машинно гласуване във всяка секция. „Под голям обществен натиск ГЕРБ се „съгласиха“ да има машини в едва 3 000 секции. Те обаче нямат право да се съгласяват или не. Те трябва или да спазват закона, така както е приет през 2014г, или да го отменят. В момента този закон просто не се изпълнява“, заяви тя.

По думите й, ако има машини, ще има по-малка вероятност за манипулации. Като друго неспазване на изборния закон Йончева посочи липсата на публичен регистър на избирателя. Не на последно място тя изтъкна нежеланието на управляващите да започнат процедура за избор на нов състав на ЦИК, тъй като мандатът на сегашната приключва.

„Не е демократично, че българските граждани няма да имат възможност за касационна жалба до ВАС за решенията на избирателните комисии“, категорична бе Йончева. Според нея само като се спазват законите може да се върне доверието на гражданите в изборния процес.

Социалистката каза още, че ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално поради няколко причини. На първо място тя посочи състоянието, в което се намира страната. По думите й за 10 години сме имали шанс като част от ЕС и благодарение на средствата, които идват от Брюксел, да станем едно добро място за живеене с добро образование, с добра инфраструктура, с добро здравеопазване. „Тогава нямаше да виждаме тези пустеещи села – пътувайки из България, човек остава с усещането, не че сме част от ЕС, а сме във война“, коментира тя.

Tagged