Ноев: Покушението е срещу Гебрев, сина му и икономическия му директор може да се счита за опит за масово убийство

В десетката

Бившият военен министър обвини министъра на икономиката Караниколов, че руши българската оръжейна индустрия

„Според българските закони собственикът върху едно АД е този, който държи акциите и който е вписан в книгата на акционерите. По тези параметри собственикът (на „Дунарит“) е Емилиян Гебрев. Това е! Покушението не е само срещу Гебрев, а срещу сина му и икономическия му директор, което може да се счита за опит за масово убийство“. Това каза днес пред БНР Бойко Ноев – бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

„Ясно е досега, че това не е  случайно. Ясно е, че и в случая при Гебрев, и в случая във Великобритания участват едни и същи лица. Ясно е, че отровата, която е била използвана, е от  едно семейство“, добави Ноев.

„Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот. През март и април 2015 година в Сопот има два пъти мощни производствени аварии – два взрива. Това съвпада с пребиването на това лице. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия.

Откакто министър е Караниколов, се наблюдава пробив в българските позиции по въпроса за лицензите (за оръжия). Има един стар спор между България и Русия – руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва „с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…“. Отправянето на покана от българска страна означава само едно – че България е готова готови на компромиси“.

В проекта, който руската страна е връчила на българската се казва, че България прекратява военното си производство по документацията, предоставена от Русия.

„Ето това иска руската страна от България. По този въпрос Министерство на икономиката, под ръководството Караниколов, е направило пробив. От два месеца насам, по разпореждане на Караниколов, държавните предприятия – ВМЗ „Сопот“, НИТИ (Научно-изследователски технологичен институт б.р.), „Кинтекс“ и „Авионамс“, са напуснали СБОИ – Сдружението на българската оръжейна индустрия, на което акад. Воденичаров е съпредседател. Държавните предприятия, под ръководството на Караниколов, обвиняват ръководството на СБОИ, че използва организацията за лични цели. Затова не виждам за какво ще говорят академик Воденичаров и синдикатите с Караниколов. С Каракачанов – да, тъй като той е принципал на бъдещите модернизационни проекти, но Караниколов е сред хората, които заемат една позиция, която аз бих казал, е позиция за разрушаване на българската оръжейна индустрия“.

Ноев допълни, че е готов да отиде в ДАНС заедно с Караниколов или да влезе в дебат с него:

„Много неща, които господин Караниколов говори, не са верни и аз съм готов да седна заедно с него в едно студио“

Караниколов има „пряко отношение“ към офшорна фирма и нейна „атака“ срещу дружествата „Дунарит“ и ЕМКО, каза още бившият министър и нарече това „недопустимо“.

Той поиска отговор от министъра на този въпрос, както и да коментира следното:

„В момента се говори, че се подготвя приватизацията или частичната приватизация на ВМЗ-Сопот, което е в забранителния списък. Подготвя се продажбата на 40% от ВМЗ-Сопот на бизнесмени от Залива (Персийския залив – б.р.). По тези въпроси имам много свидетелства от хора в държавната администрация“

В момента над „ВМЗ-Сопот“ е надвиснал международен арбитраж във Вашингтон за щети до 50 милиона евро за щети, които ВМЗ-Сопот е нанесъл на частна собственост по времето на министър Караниколов, а Министерството на икономиката се опитва да прикрие това, каза още Ноев.

Той коментира и информациите за своя и на Емилиян Гебрев близост до банкера Цветан Василев:

„Гебрев и Цветан Василев, аз съм свидетел, не могат да се гледат от началото на 90-те години. Те нямат никакви общи интереси. Моите отношения с Гебрев са приятелски“.

Tagged