Руските власти заличават всички следи към „Федотов“

Европа и Светът

Руските власти са предприели „безпрецедентни мерки“ за унищожаването на следите към считания за съучастник в отравянето на Сергей Скрипал агент на ГРУ Денис Сергеев, станал известен с фалшивата си самоличност „Сергей Федотов“. До това разкритие достигна британският разследващ сайт „Белингкат“.

Както изданието писа по-рано, „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през април 2015 г. Тези данни бяха потвърдени от главния прокурор Сотир Цацаров, а в разследването на случая се включиха и британските служби.

Екипът на „Белингкат“ твърди, че е успял в реално време да наблюдава заличаването на личността на „Федотов“ от информационните масиви. Според разследващите журналисти информация за него, налична към октомври 2018 г., когато те започват своето разследване, постепено е била заличена. Така от началото на 2019 г. личността на „Федотов“ вече не е съществува в държавните регистри.

Британското издание успява да се сдобие с копие на фалшивия паспорт и снимка на агента на ГРУ, докато техни източници в руската администрация твърдят, че няма информация за подобен документ в държавната база данни. От сайта са успели да направят сравнение между снимката от паспорта и снимка на Сергеев отпреди 20 години като резултатите са показали съвпадение от близо 80 %, съобщава още „Белингкат“.

Tagged