Домусчиев платил 1 млн. евро гаранция на шведите, че сделката за Нова тв ще бъде одобрена от КЗК

В десетката

Бойко Борисов натискал Петр Келнер за приеме олигарха за свой партньор, след отказа на чеха КЗК спира безпрецедентно сделката за телевизията

Олигархът Кирил Домусчиев е платил 1 млн. евро гаранция за „регулаторен риск“ – уверение, че сделката за медийната група около Нова телевизия бъде одобрена от КЗК, съобщиха източници, запознати с преговорите с MTG.

Според съобщението на шведската компания одобрението на антимонополния орган може да се случи през второто тримесечие на 2019 година.

Близкият до ГЕРБ бизнесмен уверил шефовете на MTG, че сделката за медийната група ще бъде одобрена без проблем в властите в България за разлика от провала на преговорите с чешкия милиардер Петр Келнер.

Финансиращи банки на сделката са френската BNP и българската Unicredit Bulbank. Според запознати с условията по сделката Кирил Домусчиев е трябвало да заложи дялове от други свои компании, за да осигури финансирането, както и да използва кредитни линии за оборотно финансиране пак към тях.

Че Кирил Домусчиев е избран лично от Бойко Борисов да купи най-голямата медийна група, се разбира и от една показателна история от началото на юли 2018 г. Тогава все още беше в сила друга оферта – от фонда PPF на чеха Петр Келнер. Милиардерът искаше да купи медийната група заедно с телекома на „Теленор“ с идеята да спечели от синергията между създател на съдържание (телевизията) и разпространител (телекомът).

По същото време чрез двама посредници – български и чешки, към Келнер е било изпратено съобщение, че българското правителство му препоръчва в сделката за „Нова“ да се включи български партньор. Предложен му е Кирил Домусчиев. Между двамата е организирана среща във втората седмица на юли 2018 г., която е била кратка. След нея Келнер отказал да работи заедно с Домусчиев.

Следващата седмица – буквално броени дни след отказа на Келнер да работи с Домусчиев, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря продажбата на „Нова телевизия“ с безпрецедентно решение. КЗК никога дотогава не беше блокирала подобна сделка, а аргументите й бяха абсурдни – накратко, че „Нова броудкастинг груп“ има голям пазарен дял. Иначе казано, комисията тогава направи много бърза и ефективна демонстрация, че никой няма да купи медийната група без одобрението на властта.

Превземането на Нова телевизия чрез Кирил Домусчиев е нужно на ГЕРБ не само заради огромния обхват на групата. Спецификата на пропагандата чрез контролирани медии е такава, че те имат сравнително кратък полезен живот. „Телеграф“ и „Монитор“ вече не вършат никаква работа на властта – отдавна всички знаят кой и защо ги издава. Други купени чрез КТБ медии като „Преса“ и „Тема“ дори спряха да съществуват, а „Стандарт“ е в дълбока кома. Затова проправителствената агитация има нужда от нови, все още некомпрометирани медии. В тази роля, по всичко личи, сега ще влезе „Нова“.

Tagged