Бойко Борисов хока коалицията за крехкия кворум

Политика

Спещна среща с коалиционните партньори от Обединени патриоти свика тази сутрин премиерът Бойко Борисов. Причината – крехкия кворум в Народното събрани, който за малко да провали приемането на промените в изборните правила миналия четвъртък. Припомняме, че при първото регистриране депутатите не събраха кворум и след 10 минути почивка се преброиха отново. Наложи се лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да прави совалки из стаите на парламентарните групи. Тогава всички видяха как той влиза в стаята на ДПС, които не се бяха регистрирали първия път, а след като излезе, кворумът бе на лице.

Проблемът с кворума се изостря тази седмица, след като от БСП обявиха, че напускат парламента.

Припомняме, че още снощи от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента предложения за нови поправки в Изборния кодекс. С тях се връща стария праг на преференциите, с което ще се запази мажоритарния елемент по време на изборите. Така прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори – 7%.

Новите промени могат да минат по два начина до края на седмицата. Единият – с подкрепата на очакваното президентско вето на Изборния кодекс, а другият – със спешното приемане на новите стари текстове. При този вариант – промяната ще бъде обсъдена от правната комисия на парламента в сряда, а в пленарната зала – в петък.

Вчера стана ясно още, че Борисов е възложил на ГЕРБ да започне и процедура за избор на нов състав на ЦИК. Процедура, която депутатите от партията категорично отхвърлиха по време на 15 часовото гласуване на Изборните правила миналата седмица.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не скри, че не одобрява отстъплението на ГЕРБ от гласуваните вече промени в Изборния кодекс. Той отхвърли обвинението, че неговата партия е натискала за промените в Изборния кодекс.

Няма да коментирам всички глупости, които говори Борисов, изригна Симеонов пред Канал 3. Той опонира, че поправките за вдигането на прага на преференциите си имат вносител и това е ДПС. Явно за Борисов основният девиз е „Рейтингът над всичко“, а не „България над всичко“, не се сдържа лидерът на НФСБ.
По-рано Бойко Борисов обяви, че НФСБ са настояли за промените в Изборния кодекс, а от ДПС само подкрепили предложението.

Tagged