Откриха 14 тона токсични отпадъци край София

В десетката
Прокуратурата разследва опасно замърсяване в района на Гара Яна

Прокуратурата и полицията за задържали заподозрян за изхвърлянето на 14 тона токсични отпадъци в района на Гара Яна край София. На място са открити бои, оцветители, лакове, хронен триоксит, които при изпарение във въздуха могат да създадат токсичен облак.

В момента районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община. Няма замърсяване на въздуха, ще бъдат взети и проби от почвата, съобщиха оттам.

„В петък вечерта в 22 часа получихме сигнал за миризма в района на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ. Създаден е щаб. Създадохме периметърът около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества. Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е  опасно, лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката”, каза директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров пред Нова телевизия.

Разследващите все още уточняват как е станало изхвърлянето на опасните отпадъци, каза Димитров. По думите му прокуратурата разследва фирма с разрешение да депонира отпадъци. „Това е безотговорност по три закона“, посочи той.

Количеството на изхвърлените отпадъци е огромно, предизвиква силна задушлива миризма в района и е опасно за живота и здравето на живеещите в района.

Според Красимир Димитров изхвълянето на токсичните отпадъци е продължавало с дни, защото фирмата, която се е заела да ги събере и почисти й е отнело повече от осем часа да извози варелите, в които все още не се знае какво е съдържанието им.

Tagged