Пловдив се размина с второ Хитрино: дерайлира влак с 2 100 тона пропан бутан

В десетката

Само ниската скорост от 35 км/час спасила композицията от взрив, тримата машинисти без драскотина, причината – счупена стрелка

Пловдив като по чудо се размина с второ Хитрино, след като в 4,15 часа в събота сутринта на около 50 метра от Централна гара дерайлира товарен влак на фирмата „Булмаркет”, превозващ 2 100 тона пропан бутан. Това е същото дружество, чиято композиция преди малко повече от 2 години причини трагедията в шуменското село.

Излязлата от релсите в Пловдив композиция е пътувала от Сърбия към Гара разпределителна в града на тепетата. На няма и 15-20 метра от мястото на инцидента има малки жилищни блокове, в които по това време на нощта са спели стотици семейства.

Тримата машинисти са се отървали само с уплах. Те са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. „Считаме, че при управлението на композицията няма допуснати грешки. Ще се изследва какво е състоянието на локомотивите и на железния път. Прави се химически анализ, както на релсите, така и ако има видими причини, и на подвижния състав. Ще се мерят вагоните и локомотивите, за да се провери дали нямат разбалансиране. Това задължително се прави”, съобщи за „Монитор” генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски. Той уточни, че изтичане на газ в района на Централна гара не е имало, а разследващата комисия трябва да се произнесе за причините за инцидента до 15 дни. Ако бъдат необходими допълнителни химически анализи, които се правят в лаборатории в Германия, ще се изисква повече време, каза той.

Рано сутринта в събота Папукчийски бе на Централна гара в Пловдив заедно с областния управител Здравко Димитров. Преди тях край дерайлиралия товарен вагон бяха и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и шефът на ОД на МВР в града ст. ком. Атанас Илков. „Към мястото пътуват следователи от Националната следствена служба, за да разследват инцидента”, съобщи Румен Попов. По обяд към тях се очаква да се присъедини и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

„Кръстим се, че можехме да изгорим живи, както сме спали. Ако толкова много пропан бутан бяха избухнали, нищо нямаше да остане нито от нас, нито от семействата ни, нито от жилищата ни”, си говореха в съботната сутрин живеещи край ж.п. линиите на Централна гара.

„Преобърнали са се три вагона от общо 25, които са превозвали 2 100 тона газ пропан бутан. Общо композицията е била с 27 вагона, от които първият и последният, като мерки за сигурност, са били празни”, съобщи управителят на „Булмаркет” Петър Ганев пред „Монитор“.

По думите му евентуалната причина за случилото се е счупен език на стрелка 74. Това е показал първоначалният оглед на мястото, каза той. Влакът е навлизал в Централна гара, когато машинистите са чули изпукване под машината. Те са се движели със скорост от 35 км/час при максимално разрешена 40. „Машинистите ни са много опитни и вероятно заради това, а и заради ниската скорост, няма по-сериозни последствия. Те са задействали веднага спирачките, имало е към 40 метра спирачен път и влакът е дерайлирал”, уточни Ганев. По думите му коловозите ще бъдат разчистени до няколко часа.

„Съобразената скорост, с която са се движели машинистите, е предотвратила нещо по-сериозно. Първо щетите са малки, но да кажем, че е „малкият дявол”. Нямаме проблеми с изтичане на газ пропан бутан. Първият вагон, който е предохрана, задължително при превоз на опасни товари, е празен. Дерайлирал е и вагон с пропан бутан, който е излязъл от релсите, наклонил се е, но няма сериозни щети по него”, уточни Красимир Папукчийски. По думите му, след като до края на съботния ден вагоните бъдат махнати от релсите, веднага ще се пристъпи към възстановяване на инфраструктурата.

Към обяд в събота здравите вагони на композицията бяха вече прегарирани на 9-и коловоз на Централна гара в Пловдив. След като преобърнатите вагони бъдат изправени и изследвани, те също ще бъдат откарани в Гара разпределителна. „Пази Боже. Малкият дявол. Нямаме изтичане на газ. Нямаме пострадали хора”, каза с облекчение Папукчийски.

Tagged