„Джи Пи Груп” ще строи тунел „Железница”

Бизнес и Икономика
Съоръжението ще струва над 185 млн. лв. без ДДС и ще се строи 1060 календарни дни

Договор за проектиране и строителство на тунел „Железница” от АМ „Струма” за над 185 млн. лв. подписа пътната агенция с обединението „Струма Тунел 2018”, съобщиха от АПИ.

185 370 370,37 лв. без ДДС (част от които – европари) ще получат „Глобал Кънстръкшън” ООД, „Виа План” ЕООД и „Джи Пи Груп” АД.

Срещу солидната сума те ще трябва в рамките на 1060 календарни дни да построят две 2-километрови тръби с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение и т.н., както и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

След избухването на скандала „Джи Пи Гейт” и започналото разследване у нас и от ОЛАФ за злоупотреби с европари, премиерът Бойко Борисов обяви, че „Джи Пи Груп” ще бъде извадена от всички поръчки с европейски и бюджетни средства. От самата компания през октомври също декларираха, че се отказват от тунела на „Струма”.

През януари тази година от съдебно решение се разбра, обаче, че няма данни строителната фирма официално да е уведомила АПИ, че напуска процедурата. От днешното съобщение на агенцията става ясно, че конкурентното на „Струма Тунел 2018” обединение (около „Главболгарстрой” – б.р.) не е удължило срока на валидността на офертата си.

Пътните отсечки от двете страни на „Железница” пък ще се правят от „Главболгарстрой” и „ПСТ Груп”.

Tagged