Масларова осъди България в Страсбург за 8 000 евро

В десетката

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека. Държавата трябва да й плати 5000 евро за неимуществени вреди, както и да покрие 3000 евро за разноски по делото. Съдът е приел, че има нарушение на презумпцията за невиновност.

Припомняме, че Масларова бе подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева за ремонт на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Тя бе обвинена и в престъпление по служба, а подсъдими с нея бяха собственикът на фирма „Стара Загора 2007“ Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият зам.-министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.
Процесът срещу нея влезе в Софийския градски съд през 2010 г. Пет години по-късно всички подсъдими по казуса бяха оправдани.

Страсбург приема, че при Масларова има нарушение на презумпцията за невиновност. Направили са го с изявления по казуса говорителят на главния прокурор (по това време държавното обвинение се оглавяваше от Борис Велчев, а говорител му беше Стелиана Кожухарова), както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.

Tagged