БСП: На изпълнителя на Ларгото са опростени над 1.4 млн. лв.

Политика

Искът на Министерството на културата за 750 000 лв. неустойка от консорциума „Антична Сердика“ е различен от 700-те хиляди лева, за които Боил Банов говори в записите, оповестени от Елена Йончева. Това обясниха депутатите от левицата Димитър Данчев и Пенчо Милков. Те заедно с Йончева алармираха за злоупотреби в Министерството на културата. Според Милков и Данчев на фирмата са опростени над 1.4 млн. лв. Двамата твърдят, че става дума за два различни случая, свързани със строежа на Ларгото.

Първият е описан в делото, което министерството води за неустойката. В исковата молба става дума за 36 дни забавяне. Разпространеният запис обаче се отнася за други 33 дни. Според депутатите ясно се чува, че министърът се е опитал да „опрости“ неустойката за тях на фирмата строител, като е инструктирал да се създадат неистински актове 10, които трябва „да докажат“, че министерството е спирало принудително ремонтните работи. Затова левицата иска прокуратурата да разследва дали има фалшифициране на документи. „Тези актове са 5 на брой и са описани в доклада на финансовата инспекция (АДФИ), като за три от тях срокът е точно за 33 дни и те са били фалшифицирани“, посочи Данчев.

Той допълни, че срокът на договора е изтекъл на 20 януари 2016 г., а „на 25 януари строителната фирма се е опитала да направи някакъв акт 15“. Акт 15 е документът, който удостоверява, че даден обект е завършен, но още не е вкаран в експлоатация. Въз основа на него ДНСК издава акт 16. „На 27 януари влиза проверка на ДНСК, която установява, че има много несвършена работа и че реално записаното в акт 15 не отговаря на истината. След това строителните работи продължават до 25 февруари 2016 г., когато отново е съставен акт“, обясни депутатът.

Пълната версия на записите вече е качена на Фейсбук страницата на БСП. В третия разговор се чува разговор между Банов и инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта „Антична Сердика: „Добър ден, Банов съм, зам.-министърът. Вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне, което означава 700 000 лв. като пари, което означава, че ние трябва да започнем да ви съдим за неустойка. Има такова предложение – намираме две по 15-16 дни, празни във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма строително-монтажни работи (СМР), може да са в началото, когато вървеше обектът, и пускаме акт 10 и акт 11, за да няма тая простотия да ви съдим и т.н. Трябва да открием или три десетки, или две по 15-16 дни, в които няма в книжата фишове и няма СМР. Пускаме акт

10 и 11 и всъщност излизаме от тази процедура на забава… До дни трябва да го направим, иначе трябва да влезем в процедура да си искаме неустойка.“

Tagged