Радев отписа Нинова: С Йотова сме последната бариера пред правителството

Политика

При отчета си за 2-годишната си работа президентът повтори речта си преди Нова година

Президентът Румен Радев направи отчет на 2-годишното си управление заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Държавният глава отново повтори реториката си от речта си преди Нова година и започна с критики към правителството.

Радев този път дори забрави старите си приятели от БСП, които го подкрепиха на изборите през 2016 г. Президентът отчете, че е опозиция на кабинета и е последната бариера, която стои срещу него. В изказването си той пак заговори за купени избори и забрави, че самият той е бил участник във вота на народа.

Радев изброи срещите си с лидерите на Балканските страни, но пропусна да каже, че от Западна Европа колегите му са го избягвали през 2018 г. Негова била и заслугата за научна свързаност на балканските страни, макар че БАН се разпада и учените го напускат. Президентът заговори още за безпътица и за сенчест и корумпиран бизнес, но пак пропусна да каже защо Елена Йончева е обвинена за пране на пари, въпреки че поиска с патос да се проверят кои политици имат сметки в чужбина. Според Радев нямало свобода на словото, макар че БСП е поредната партия с телевизия и никой не ѝ попречи. Радев размаха пръст на всички партии и ги призова да махнат корумпираните си кадри.

Държавният глава не пропусна да включи и болната му тема за изтребителите. „Настоях да не се повтори пропускът през 2017 г. и настоях навреме да се подготвят договорите за проекти за модернизация. Докато порочната комисия за изтребителя от Народното събрание блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха. Бяха приети недостатъчни стъпки за повишаване на личната мотивация. Ефект може да има след година-две и дотогава рискът от авиационни произшествия ще продължава да расте“, заяви Радев. Той посочи, че трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на Българската армия, които изискват всеобхватен подход.

„Наложих вето на 7 закона. Но ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество. Парламентът се съобрази само с едно от тях и то спести огромни средства на българските данъкоплатци. Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само отмени тихомълком сезираните от мен разпоредби“, обясни Радев.

Tagged