Плевнелиев от Давос: Ципрас и Заев ще бъдат предложени за Нобелова награда

Политика

Договорът от Преспа има историческо значение за Балканите, казва президентът

Споразумението от Преспа между Атина и Скопие, уреждащо промяната на името на Македония, има историческа стойност не само за двете страни, но и за целия регион на Западните Балкани. Смелостта на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев е достойна за възхищение. Групата „Приятели на Македония“, съвместно с европейски парламентаристи, ще предложи кандидатурата на двамата за Нобелова награда.

Това обяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) и член на Kонсултативния съвет към Националния стратегически институт на Китай към университета Синхуа, от Световния икономически форум в Давос пред телевизия „Блумбърг“.

„Когато две държави, които са имали сериозни противоречия в миналото, си подадат ръка и всяка една от тях отстъпи, за да спечели, печелим всички на Балканите. Пътят към просперитет в региона минава именно през такива действия“, каза Плевнелиев.

Той коментира и случващото се на форума в Давос, като отбеляза, че проблемите, свързани с налагането на санкции и търговски бариери от САЩ, икономическото забавянето в Китай и неяснотите около Brexit все повече притесняват инвеститорите, пазарите и гражданите. Според него във времена на несигурност България трябва да намери своето място.

„Давайки си сметка, че средата предсказва нестабилност и невъзможност донякъде да се надградят световните институции, всяка една страна трябва да намери мястото си и да опита да реализира потенциала си“, смята президентът.

Плевнелиев определи инициативата на Китай „Пътят на коприната“ като една добра възможност за всички 120 страни, участващи в нея.

„Проектът не е само китайски, той е световен, залага на свободната търговия и на печалбата от нея за всички страни…Китай демонстрира в Давос една изключително коректна политика, която цели не само да разшири глобалното влияние на страната, но и да я отвори за международни инвестиции“.

Плевнелиев участва и в дискусия по време на форума, която е насочена към блокчейн технологията и начина, по който тя променя бизнеса.

„Промяната от блокчейн ще бъде революционна… В глобален мащаб блокчейн акумулира толкова много талант, колкото преди 10 години инвестираха днешните технологични гиганти“, допълни той.

Tagged