Борисов отказа участие в Давос по примера на Тръмп

Политика

Премиерът Бойко Борисов се е отказал от участие в Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. Той преценил, че няма смисъл да се харчат държавни пари за пътуване, след като на форума няма да присъства американският лидер Доналд Тръмп. И други световни лидери отказаха участие по различни причини.

Първоначално американският президент Доналд Тръмп каза, че няма да ходи. По-късно той спря от участие във форума в Давос и цялата американска делегация.
В нея трябваше да е държавният секретар на САЩ Майк Помпео, за който се очакваше да има среща на четири очи с премиера, пише в. „24 часа“. По време на тази среща се очакваше да бъде обсъдена сделката за закупуването на осем нови изтребителя Ф-16 и евентуално падане на визите за българи при пътувания в САЩ.

Френският президент Еманюел Макрон също отказа участие, за да може да прокара социалната реформа във Франция, свързана с исканията на „жълтите жилетки“. Британският премиер Тереза Мей пък ще пропусна заради преговорите по евентуален „план Б“ за Брекзит.

Tagged