Американският посланик към Доган: Ако ДПС не гласува за F-16, ще ти вземем ТEЦ-Варна!

Политика

Вероятно „Грипен“ ще съди България заради нагласения конкурс

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин е заплашил почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че ако партията му не подкрепи правителството на ГЕРБ за F-16 в парламента, ще му бъде взета ТЕЦ-Варна. Това съобщи сензационно депутатът от БСП Румен Гечев по повод скандалното решение на управляващите да променят параметрите по конкурса за нов изтребител в последния момент и така да прекратят преговорите със СААБ – производителя на „Грипен“.

„Имаше една среща на американския посланик през септември миналата година в централата на ДПС. Тази среща не е била заради цъфтежа на розите в България. Тя е била свързана с два факта – с една топлоелектрическа централа дали да остане или да не остане в ръцете на някого, или самолетите F-16 block 70, които са на чертожната дъска“, каза Румен Гечев.

По думите му, Ахмед Доган веднага се е разпоредил малката му парламентарна група от 24 депутати да подкрепи американската оферта.

„Не е вярно, че шведската фирма не отговаря на условията и те публикуваха опровержение. Шведската оферта е ясна и категорична и е зададена в конкуренцията, публикувана в условията на „Държавен вестник“ от месец юни 2018 г.“, посочи Гечев. Той допълни, че са груба лъжа твърденията на Красимир Каракачанов, че офертата на „Грипен“ надвишавала 1,8 млрд. долара.

Социалистът каза, че България ще има нови изтребители най-рано след 6 години.

Tagged