Брекзит под въпрос! Парламентът отхвърли сделката на Тереза Мей

Европа и Светът
Британският парламент не подкрепи споразумението на Тереза Мей за Брекзит, която тя договори с Европейския съюз. Подобен развой на гласуването бе очакван, след като много депутати и политически лидери се изказаха против сделката с Брюксел.

След дебати в парламента, 432 депутати отхвърлиха споразумението на Тереза Мей за излизането на Великобритания от блока, докато едва 202 депутати го подкрепиха.

След проведения референдум във Великобритания през 2016 година – на който 52% от гласувалите поискаха излизане от ЕС – на британската политическа сцена имаше редица трусове. Мнозина депутати твърдят, че постигнатото от Тереза Мей споразумение с ЕС е неизгодно за Лондон. Самият министър-председател посочи, че според нея това е най-доброто възможно споразумение с европейските лидери за бъдещите отношения със страните-членки.

Британският премиер Тереза Мей заяви по време на дебатите, че напускането на Европейския съюз без сделка не е това, за което британците са гласували на референдума през 2016 година. Тя посочи, че е нейно задължение да направи това, за което британците са гласували, а именно демократичният избор от допитването. Оттук нататък има няколко опции, включително провеждането на втори референдум, вот на недоверие и дори излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Депутатите отхвърлиха с рекордно мнозинство споразумението на Тереза Мей с Европейския съюз. Мей губи с 230 гласа разлика, досега най-тежката загуба е била със 166. Катастрофално поражение за това правителство, заяви лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин. Той поиска вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей. Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март тази година. Ако това стане без споразумение между Лондон и страните-членки, то има риск за тежки икономически и социални последици.

Tagged